LILLESTRØM: De har nådd et punkt hvor de er i ferd med å bli et fenomen, større enn seg selv. Aller mest utenfor Tromsø har TIL vekket spørsmål rundt hva som egentlig foregår. På nytt etter at «Gutan» vant 1-0 borte mot LSK.

Utenfor landsdelen klør de seg i hodet, og svarer med å lage saker om at Nord-Norge topper tabellen i Eliteserien. Som om det er noen som helst sammenheng mellom hva som skjer i Bodø og Tromsø om dagen. Det er det selvsagt ikke, like lite som det er noen sammenheng, hvis to lag på Østlandet lykkes samtidig.

Spør du TIL selv, snakker de om laget, aller helst det store laget, som forklaring på suksessen de nå har. De trekker fram hverdagen, kontinuiteten og troen på det de holder på med.

De aller færreste blir så mye klokere av disse klisjeaktige ordene, selv om de ganske sikkert er inne på noe. Lag som presterer langt over det forventede får tross alt mange av de samme spørsmålene, uansett nivå og idrett. Ei heller må vi glemme at få lag trener for å bli dårligere, og alle trenere er opptatt av fellesskapet, ikke enkeltspillere.

TIL, på sin side, er havnet i det som innenfor sportens verden kalles for «flyten». En tilværelse der dyktighet, flaks og selvtillit stort sett ender opp med at de vinner jevne kamper. Alle som fra utsiden har opplevd at et lag har «flyten», kjenner på den litt uforklarlige følelsen, spesielt når det skjer med en klubb der forutsetningene ikke tilsier det som skjer på banen.

Når det kommer til det som skjer med Gutan om dagen, har det vært nok av problemer som kunne ha satt en stopper for den utrolige perioden laget nå er inne i. Skader på sentrale spillere, dommeravgjørelser eller at andre lag rett og slett finner ut av TIL, er tre av dem.

I stedet står TIL der at de ligger som nummer to på tabellen etter 12 seriekamper, seks poeng etter Glimt med én kamp mindre spilt. Statistikk er sjeldent så spennende, men hvis TIL fortsetter som nå, vil de ta 65 poeng i Eliteserien. Fem av de foregående elleve sesongene betyr det gull, de andre årene sølv.

Det blir lett å argumentere for at TILs vanvittige trend vil svikte utover sommeren og høsten. Jeg tror selv en del av spillerne lengst inne tenker at dette er litt vel heftig. «Problemet» er bare at de gang etter gang de siste månedene har prestert, selv om mange har trodd at nå kommer vel nedturen. Ta bare det som skjedde sist onsdag, da Glimt på overtid snudde TIL-ledelsen på Aspmyra. Hadde TIL tapt mot LSK fire dager senere, ville det vært til å forstå som en slags reaksjon.

Slik ble det på ingen måte, og med Ruben Yttergård Jenssen og Sakarias Opsahl i hjertet av laget, fikk TIL kampen akkurat dit de ville. Høyt oppe på LSKs halvdel spilte de «five-a-side», med småpasninger på naturgresset seg imellom som gjorde det gulkledde hjemmelaget svimmel. Defensivt var kynismen og det kompromissløse forsvarsspillet plettfritt. Når TIL skulle sikre inn seieren, satte de inn en lokal 17-åring i Jens Hjertø-Dahl, bare sånn for å bevise hvor overlegne de er.

Etter kampslutt snakket jeg litt med nevnte Jenssen om hva han har opplevd siden han kom tilbake til Tromsø i januar 2020. Den gangen klubben lå med brukket rygg etter nedrykket til 1.-divisjon.

I en liten og travel pressesone under en betongtribune, med akustikk som gjør at rommet fylles med stemmer som snakker oppå hverandre, er det lite som tilsier at man skal få et emosjonelt øyeblikk. Det fikk imidlertid TIL-kaptein Jenssen, da han tenkte tilbake på de siste årene.

Samarbeidet med hovedtrener Gaute Helstrup har pågått ustanselig, men at det skulle nå så langt som nå, hadde han knapt turt å tenke på. Det sier litt, når vi vet at Jenssen var med sist TIL hadde en storhetsperiode mellom 2007 og 2012.

En normal analyse skulle tilsi at med Vålerenga, RBK og Brann i de neste tre kampene for Gutan, så skal det bli vanskelig. Det tror jeg også det blir, men mest for de tre nevnte lagene TIL skal spille mot. For hvorfor skal ikke resultatene fortsette å komme, når de har gjort det til nå?

Om en snau måned skal Gutan tilbake til Bodø, for å spille det som ligger an til å bli en seriefinale. Ingen jeg har snakket med hadde i sin villeste fantasi sett for seg et slikt scenario. Spesielt i lys av at nedturer har blitt en del av TILs DNA det siste tiåret, som igjen gjør denne oppturen ekstra vanskelig å ta innover seg.

- Kampen om tittelen står mellom de i nord, sa programleder Jan-Henrik Børslid på TV2s fotballprogram søndag kveld.

Skjer det ikke, har hverdagen hentet inn TIL, slik «alle» forventer. Men akkurat nå styrer TIL mot gullstrid med et lag fullt av spillere på utgående kontrakter, lånespillere, akademispillere og spillere sørfra som ikke ble plukket opp der de kom fra.

Og duellen er mot en klubb med et omvendt proporsjonalt utgangspunkt, der suksessen har gitt hundrevis av millioner inn på konto. På tross av dette famler de litt i Bodø etter noen svake kamper, og de lurer internt på hva som foregår. I Tromsø styrer de – mot alle odds – ufortrødent og tilsynelatende uforstyrret videre.

Mot hva spør du? Det kan like gjerne bli gullkamp som noe annet.