Likestillingen er på mange samfunnsområder kommet langt i Norge. Likevel erfarer vi i Jusshjelpa at den økonomiske fordelingen under samlivet er svært ujevn mellom menn og kvinner. For mange kvinner får denne ujevnheten store konsekvenser ved et eventuelt samlivsbrudd.

Reglene for hvordan et oppgjør etter endt samboerskap skal foregå er i utgangspunktet enkle; Hver samboer tar sitt. Det finnes noen unntak fra utgangspunktet, men det skal likevel svært mye til for at unntakene kommer til anvendelse. I tillegg krever dette en rettslig prosess som de færreste verken har ressurser eller tid til å benytte seg av. Man kan også forsøke å bli enige med den tidligere partneren om en rimelig fordeling, men de færreste viser seg å være villige til å forhandle når samlivet først har tatt slutt.

Vi erfarer ofte at kvinner henvender seg til oss om hva man kan kreve fra den andre parten når samboerskapet tar slutt. Dessverre er vårt svar i mange saker: ingenting. Flere kvinner risikerer dermed å stå på bar bakke etter endt samboerskap.

Typiske fallgruver:

  • Vårt inntrykk er at tradisjonelle kjønnsroller går igjen i flere samboerskap, særlig på det økonomiske området hvor vi ofte opplever at kvinner i mindre grad enn menn tar ansvar for økonomien under samlivet. Dette kan medføre at det ikke inngås formaliserte avtaler mellom partene, og at kvinnen ikke tar grep for å sikre seg ved et eventuelt samlivsbrudd.

  • Vi ser i tillegg at kvinner i større grad bruker penger på hushold og familie, der pengene blir forbrukt. Menn gjør flere langsiktige og større investeringer, i tillegg til at de kjøper ting for familien av større verdier, som for eksempel bil og innbo av større verdi. Ettersom hver tar med sitt ut av samboerskapet, er det ofte mannen som kommer seirende ut økonomisk.

  • Vi erfarer at mange kvinner ikke kjøper seg inn i partnerens bolig under samlivet. Dersom du ikke kjøper deg inn i boligen, vil du i utgangspunktet ikke ha rett til en eventuell gevinst den dagen boligen selges.

  • Flere setter seg opp som medlåntaker på partnerens boliglån uten å være klar over at dette ikke nødvendigvis gir en eierandel i boligen. Det er i tillegg vanskelig å fri seg fra låneansvaret når samboerskapet tar slutt.

Hvordan sikre seg:

  • Skriv en samboeravtale så tidlig som mulig, med oversikt over hva dere eier selv og hva dere eier sammen. Det er viktig at den oppdateres jevnlig etter hvert som dere anskaffer nye eiendeler og inngår nye økonomiske avtaler mellom dere.

  • Kjøp deg inn i boligen så tidlig som mulig. Kjøp en mindre andel dersom kapitalen ikke strekker til, og invester mer etter hvert. Vær oppmerksom på at eierforholdet bør reguleres gjennom en skriftlig samboeravtale. En muntlig avtale kan være vanskelig å bevise i ettertid.

  • Fordel forbruksutgifter likt, og sett opp en felles konto. Hvor mye penger som settes inn av hver, bør regnes ut ifra den enkeltes inntekt og evne. Dette vil frigjøre kapital til å kunne gjøre egne investeringer, som for eksempel å kjøpe seg inn i boligen, investere i fond eller aksjer og pensjonssparing

  • Ta en uforpliktende samtale med banken. Banken kan veilede og rådføre deg om din økonomiske stilling, svare på spørsmål om investeringer og muligheten for å kjøpe seg inn i bolig.