I sommer har det vært så travelt på fødeavdelingen i Tromsø at en kvinne fikk en bøtte med isbiter til å ha på magen som eneste smertelindring. Andre har måttet være i aktiv fødsel på lunsjrommet og på gangen. Denne typen fødselsomsorg må vi være forberedt på å oppleve igjen, ifølge klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo. Han understreker at sommerens situasjon har vært forsvarlig og synes å mene at fødende som er av en annen oppfatning, har for høye forventninger.

Fødeavdelingen i Tromsø har bare fire fødestuer, men har på det meste hatt ni fødsler samtidig i sommer. Det gjør at kvinner har måttet være i aktiv fødsel på gangen eller på rom der de ikke har tilgang på smertelindring og som ikke er egnet for fødsler, for eksempel lunsjrommet og dagligstua.

Se for deg at du skal føde barnet ditt i en situasjon hvor du hører smertehyl og babyskrik fra alle kanter, og der fortvilede jordmødre løper fram og tilbake i korridorene. Avisen iTromsø har snakket med fire kvinner som opplevde dette fødekaoset i sommer. Det er disse forholdene klinikksjefen beskriver som “ikke optimale”. Han rettferdiggjør situasjonen med at ingen fødte på gangen. At en kvinne fødte prematurt på et CTG-rom, glemmer han å nevne.

Til iTromsø er klinikksjefen tydelig på at alle de fødende har blitt tatt vare på. Dette er milevis fra det kvinnene selv forteller til avisen. En forteller at det tok 40 minutter fra hun trykket på akuttknappen til noen kom. En annen som skulle ha antibiotika hver 8. time, måtte selv passe på at hun fikk medisinen. Klinikksjefen hevder at alle som har hatt behov for epidural, fikk det. Det rimer dårlig med kvinnen som fikk en bøtte med isbiter til å ha på magen som eneste smertelindring.

Lindsetmo mener også at den pressede situasjonen på fødeavdelingen ikke har hatt konsekvenser for de fødende. Det er ikke sikkert at kvinnene som beskriver at de lå redde og alene med store smerter uten at noen kom når de ringte, er enige i dette. En av kvinnene sier til iTromsø at hun sitter igjen med et traume og at hun aldri kommer til å føde i Tromsø igjen.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis slik at man glemmer det andre man har opplevd på fødeavdelingen, så lenge fødselen gikk bra, slik klinikksjefen hevder. Han sier han har forståelse for at kvinner har vært redde og at de har fått en annen fødsel enn de forventet, men at tilbudet i sommer har vært forsvarlig. Han legger til at kvinner før i tiden ikke hadde andre forventninger enn at de skulle komme inn, føde og så dra hjem igjen, og synes å mene at hovedproblemet i dag er at fødende har for høye forventninger.

For det første er det historieløst å hevde noe slikt fordi liggetiden aldri har vært så kort som den er i dag. Kvinner som fødte etter krigen, kunne forvente å få være på barsel i to uker etter fødsel. For det andre bør det ikke være for mye forlangt at kvinner forventer at sykehusene innfrir det som er definert som faglig forsvarlig i gjeldende retningslinjer og veiledere for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.

For eksempel er det et brudd på kvalitetskrav for fødselsomsorgen når man ikke får en-til-en-omsorg fra jordmor i aktiv fødsel. Dette gjelder også for de med normalfødsler. Det er med andre ord ikke slik at det er “beklagelig” når kvinner med normalfødsler ikke får kontinuerlig jordmorstøtte, slik Lindsetmo hevder. En-til-en-omsorg er ansett som så viktig at sykehusene er pålagt å føre avvik hver gang de ikke klarer å innfri dette kvalitetskravet.

Det er pinlig at en klinikkleder som har ansvar for en fødeavdeling velger å ikke forholde seg til minimumskravene for en forsvarlig fødsels- og barselomsorg. Samtidig er det nesten verre at han møter kritikken med å legge skylden over på kvinnene og deres altfor høye forventninger. Kvinner som har opplevd fødekaoset på UNN, burde som minimum kunne forvente å få en beklagelse og en anerkjennelse av det traumet de har vært igjennom.

Hadde klinikklederen vært modig, kunne han i tillegg ha brukt sin posisjon til å utfordre de som har makt til å gjøre noe med årsakene til at sykehuset er i en så presset situasjon. I stedet velger han å sparke nedover ved å gripe til hersketeknikker og nøre opp under kvinnehat ved å fremstille kvinner som sytete og kravstore.

Klinikkleder Rolv-Ole Lindsetmo har fått anledning til å svare på påstandene i innlegget, men ønsker ikke å kommentere disse.