Vi er en gruppe foreldre som frykter at mange kommer til å velge bort samisk barnehage om forslaget om flytting vedtas. Det fører til at mange samiske barn mister en svært viktig språk- og læringsarena.

I dette notatet vil vi påpeke de alvorlige konsekvensene et slikt vedtak vil ha for svært mange av barna som i dag går i den samiske barnehagen, konsekvenser som ikke er nevnt i forslaget som blir lagt fram.

Ifølge saksutredningen er noe av utredningsarbeidet basert på et arbeidsutvalg med representanter fra blant annet foreldregruppa. I arbeidsutvalgets rapport er samlokalisering av samisk barnehagetilbud nevnt. De negative konsekvensene er i stor grad utelatt i saksutredningen. I tillegg belyses ikke viktigheten av at samisk skole og barnehage er lokalisert på samme sted.

Mange familier med barn i Guovssahas Mánáidgárdi har, eller kommer til å ha barn også på Prestvannet skole. Ved en flytting av det samiske barnehagetilbudet til Sjømannsbyen barnehage, vil foreldre i et slikt tilfelle måtte levere på to forskjellige steder på øya. Da er man enten avhengig av at begge foreldrene kan bringe og hente hver dag, eller at en (eller begge) forelder/foreldre har mulighet for fleksitid eller redusert stilling. I så fall må de ha en økonomi som tåler lavere inntekt og utgifter til bompenger. For aleneforeldre vil den gitte situasjonen være uutholdelig.

Vi har mange foreldre som allerede har uttrykt at dette vil bli umulig for dem og de må flytte barna til en annen (norskspråklig) barnehage. Det er ikke vanskelig å forstå at dette vil ha effekt på rekrutteringen til samiskklassene på skolen. Det er også et poeng at skolen oppfordrer sterkt til å ikke bruke bil ved levering og henting. Både for trafikksikkerhet, ungenes sikkerhet og plassmangel.

Etter vårt syn er det ikke hensiktsmessig å se fagmiljøet for barnehagen adskilt fra fagmiljøet ved skolen. Vi savner en helhetlig tenkning om fagmiljø fra barnehage til ungdomsskole, f.eks. samisk oppvekstsenter. En eventuell flytting av det samiske barnehagetilbudet bør ikke gjennomføres før også det samiske barneskoletilbudet har vært evaluert og man kan vurdere en samtidig relokalisering av både barnehage- og skoletilbud til samme bydel.

Vi vil påpeke viktigheten av forutsigbarhet og mulighet for langtidsplanlegging ved eventuell relokalisering. Et forslag som skal gjelde fra høsten 2024 fører til uforutsigbarhet. I saksutredningen er det foreslått at de norske barna som allerede har plass i Sjømannsbyen ikke skal flyttes til andre barnehager, men fortsette der til de starter i skolen. I praksis vil det si at det (hel) samiske barnehagetilbudet i en periode på 3–4 år vil være en samisk avdeling i en norsk barnehage. Saksutredningen drøfter ikke eventuelle konsekvenser dette sannsynligvis vil ha for det samiske språkmiljøet. I foreldreundersøkelsen svarte 69 prosent av foreldrene at de foretrekker en helsamisk barnehage.

Det er også underlig at det tilrettelegges for at norske barn i Sjømannsbyen barnehage skal slippe å bytte barnehage før skolestart, mens en lignende omsorg ikke virker å være til stede for de samiske barna på Guovssahas. Vi vil også påpeke at det i 2022 ble etablert samiskklasser for ungdomsskolen på Grønnåsen. Mange av elevene her skulle egentlig begynt på Sommerlyst, men ble flyttet til Grønnåsen.

Vi samiske foreldre registrerer at kommunen på ny har lagt opp til en svært rask saksbehandling og vedtak, som vil få store konsekvenser for samiske familier. Saken virker å være av en slik karakter at kommunen ønsker å “kvittere ut” saken for å vise handling.

Kommunen har med nedsatt arbeidsgruppe i forkant, tilsynelatende ønsket medvirkning og innspill fra foreldre, men mandatet virker nå å være ganske klart: Kommunen var ikke interessert i å jobbe for økt rekruttering eller tiltak for å beholde samiskspråklig kompetanse i barnehagene. Kommunen ønsket å gjennomføre en sammenslåing og flytte det samiske tilbudet til Mortensnes, slik kommunen konkluderte med i en lignende hurtig saksbehandling i 2018.

Hva blir det neste, skal plutselig samiskklassene på Prestvannet flyttes i neste runde til et nytt sted på kort varsel?

Forslag til tiltak: 1. Det bør lages en helhetlig plan vedrørende samisk fagmiljø fra barnehage til ungdomsskolen, samlet på ett sted, noe som gir forutsigbarhet. 2. Etablere et samisk oppvekstsenter jf. pkt. 1 3. Dersom barnehagetilbudet nå skal flyttes, men skoletilbudet forblir på Prestvannet må det samiske barnehagetilbudet flyttes til en annen barnehage med relativ nærhet til skolen, eksempelvis Bymyra barnehage eller Workinnmarka barnehage, ikke til Mortensnes. 4. Dersom det vedtas flytting fra Guovssahas til Sjømannsbyen nå foreslår vi en annen flyttemodell, hvor samme type premiss legges for Guovssahas som for Sjømannsbyen: barna som er tatt inn i Guovssahas i 2023 får fullføre sitt barnehageløp der, men fra og med 2024 blir det ikke opptak av flere barn til Guovssahas. Slik fases tilbudet gradvis ut, noe som skaper større forutsigbarhet og en mer gradvis overgang for både barna, familiene og de ansatte i Guovssahas, og barnehagen kan i praksis legges ned fra høsten 2029 da overflyttingen er gjennomført.