Den trivelige dansken kom smilende inn på iTromsøs direktesending søndag ettermiddag. Det var ikke gått mange minuttene siden han hadde scoret det eneste målet i en relativt trøstesløs generalprøve mot HamKam på Alfheim, eller det som for noen dager siden ble omdøpt til Romssa Arena.

22-åringen, som fyller 23 i mai, kom til Tromsø før 2021-sesongen, og har siden da jobbet utrettelig for å ta en fast plass. Det målet har han ikke nådd, da skader og hard konkurranse, har gjort at gjennombruddet aldri har kommet helt. De fleste gangene har han startet på benken, men fått komme inn etter hvert.

Den tidligere FC København-spilleren har siden oppstarten i januar vært blant de mer positive innslagene i en årelatt TIL-tropp der August Mikkelsen, Eric Kitolano, Warren Kamanzi og Lasse Nordås forsvant ut dørene. Winther er en spiller som trolig har langt mer inne, enn hva han har fått ut, for øvrig en klisjé vi kan bruke om fotballspillere i alle klubber på alle nivå.

Jeg kan godt forstå at han har vært innom tankene på å bytte klubb, og på den måten komme seg videre i karrieren. TIL er på ingen måte endestasjonen for en ambisiøs danske. Ingen må misforstå her. På kort sikt er det selvsagt bra om han lykkes i TIL. Det er imidlertid et annet spill i kulissene her, der Winther ufrivillig fort havner i kulden.

TIL har gjennom vinteren underbygget den profilen de ønsker å fortelle oss utenfor at de er så gode på. Gjennom å hente inn en rekke tenåringer har klubbledelsen satt Gutan i en posisjon slik at de kan gjennomføre planene om å bli en av landets beste utviklingsklubber. Mange klubber snakker mye om å utvikle, TIL har lagt til rette for å gjøre det.

I praksis betyr dette at unge spillere får tillit i ung alder på bekostning av mer etablerte spillere i et godt miljø, og deretter selges videre for et beløp klubben er tilfreds med, og til en klubb spilleren vil dra til.

Dette handler derfor ikke utelukkende om hvem som er best hver søndag, som jo egentlig er fotballens identitet. Det handler også vel så mye om politikk. Hvis TIL skal utvikle unge spillere med tanke på salg, må disse prioriteres.

På TILs sentrale midtbane er kaptein Ruben Yttergård Jenssen og Sakarias Opsahl ubestridte valg, hver gang hovedtrener Gaute Helstrup skal sette opp laget. Ved siden av dem har Felix Winther fått mye tillit i oppkjøringen, og vil også starte der mot Molde 2. påskedag, når serien starter.

Problemet er bare at TIL har flere unge profiler som bør spille mye der, og på lang vei var tiltenkt den plassen. Yaw Paintsil, og snart skadefrie Jakob Napoleon Romsaas, er to av dem. Helt fremst i køa står 18 år gamle Runar Norheim fra Finnsnes.

Tilbake i 2020 ble han TILs yngste debutant noen gang, og det knyttes mildt sagt store forventninger til hva han skal utrette allerede i år. Etter et par år der kroppen har utviklet seg, ble det i høst snakket mye om at han skulle være klar til 2023-sesongen, og det er ikke uten grunn at rettighetshaver har brukt tid og energi på han i vinter som en profil å følge med på.

De siste månedene har likevel ikke alt gått helt på skinner for Norheim, men etter hva jeg forstår i TIL, tror de at han snart bør være spilleklar.

Problemet oppstår for alvor når det skjer, sett fra et økonomisk synspunkt. Felix Winther kan, i tillegg til viktige bidrag på banen, ende opp med en viss salgsverdi. Jeg skal ikke spekulere i det, men den kommer ikke til å være i nærheten av hva Norheim eller Romsaas vil ha, om de skulle lykkes i løpet av det neste året.

Samtidig som de skal vinne flest mulig kamper, har TIL tatt på seg å utvikle unge spillere som vil ha dårlige perioder der de kanskje ikke presterer like godt som forventet. Dette er likevel nødvendig for at de til slutt skal komme opp på et godt nok nivå.

Evnen til å se hvem som er gode nok til å spille mye allerede som tenåringer, er krevende for et trenerteam. Det er uansett avgjørende for strategien TIL har lagt at dette skjer. Spillere som identifiseres til å spille mye i ung alder må ikke ende opp på benken eller tribunen, til fordel for en marginalt bedre spiller som er noen år eldre.

Felix Winther har gjennom sin «suksess» gitt TIL et problem. Suksess er riktignok relativt, og på tross av vinterens fremgang, har han til gode å vise dette i Eliteserien over tid, som igjen kan gjøre det enklere å forsvare at han blir satt ut av laget. Skulle Winther fortsette å lykkes, må vi ikke glemme at gode sportslige prestasjoner i seg selv betyr ekstra inntekter.

TIL har valgt en strategi der drømmen er store salg klubben ikke har sett maken til – på toppen av sportslig suksess. De neste månedene får vi se om det bare blir med snakket.