Det er vanskelig å benekte at å følge denne «reisen» til Charter-Svein fra den spede begynnelsen som helt ukomplisert dritings charterturist, via et kort gjestespill i Sosialistisk Venstreparti, til et slags ikon, eller til og med filosof for det mest outrerte ko-ko-Norge har å tilby, har vært en slags bisarr blanding av fascinerende og svært, svært komisk.

Etter at Svein Østvik, som han heter, fikk sutre i TV 2-serien «Bak Fasaden» satte mange kommentatorer presseetikken i halsen, og det har vært mange om har uttalt seg.

At han får boltre seg i en dokumentar om ham selv, overrasker neppe noen. Utviklingen er tragisk og severdig. Fra å være en drita Syden-turist og til dagens mørkere utgave av Charter-Svein Østvik. Med, blant mye annet, store økonomiske problemer.

Selvsagt er det trist. Det er langt fra gladgutten på Granca til den veltrente, men akk så triste 60-åringen som må selge leiligheten sin. TV 2 er på saken: Hvem sin skyld er dette? Svaret kommer tidlig. Det er faktisk din skyld. Og min skyld. Ingen booker nemlig Svein Østvik til konferanser og festivitas lenger. Manageren har sagt at det er umulig å skaffe jobber til ham.

Så kommer det som gjør denne episoden av «Bak fasaden» til et journalistisk makkverk. 100 prosent av årsaken til Charter-Sveins skjebne er ifølge Svein selv at han brente et munnbind under pandemien. Dette narrativet svelges med søkke og snøre av TV 2 og blir tema for resten av programmet. I noen setninger nevnes det at han har kommet med noen andre kontroversielle ytringer, så forlates det temaet for resten av programmet.

I fagtidsskriftet Journalisten forsvarer programredaktør Trygve Rønningen dette med at man må avgrense programmet, og at det ikke handlet om konspirasjonsteorier. TV 2 velger, ifølge Rønningen, å ikke gå inn på hva disse «kontroversene» egentlig dreier seg om. Dette skal handle om hvordan Svein har hatt det etter det ene brennende munnbindet. Dermed basta.

Slik gjør TV2 det mange har gjort før dem: De velger å ikke la hele bildet ødelegge for en god story. I høst booket jeg en foredragsholder til jobben min. Det var en kjent person, kjent for sterke meninger og lang erfaring i å lede folk i tøffe situasjoner. I og med at jeg booket ham følte jeg et ansvar for at det ble bra. Noe av det første jeg gjorde var å google navnet hans. Jeg ville sjekke der jeg kunne sjekke hvem denne personen var, som jeg på vegne av jobben skulle kjøpe en tjeneste av.

Hadde jeg gjort det samme med Svein Østvik, hadde jeg endt med å ikke booke ham. Sant å si ville jeg ikke booket ham til å gå tur med den imaginære hunden min engang.

Potensielle oppdragsgivere som gjør noen søk på nettet om Østvik finner blant annet følgende påstander og anekdoter fra ham:

  • Vaksinen (Covid) er farligere enn heroin.

  • Andrew Tate (kjent misogynist, tiltalt for voldtekt, menneskesmugling og organisert kriminalitet) er så lynklar i hodet og egentlig oppegående som noen.

  • Tar vi bort legemiddelindustrien vil krefttilfellene synke drastisk.

  • Allerede i 2015 var (Bill) Gates ute og forklarte at neste krig ville være mot virus.

Planleggingen var altså godt i gang.

Ikke nok med det. Om Ukraina-krigen skriver han på Facebook: «For oss som ser og følger med på avsløringene av vaksinen og ellers alt rundt Covid er det jo ganske innlysende at fokus måtte snus». Det ser altså ut til at han mener at Ukrainakrigen var en slags dekkoperasjon for å unngå fokus på vaksinen.

David Icke er en tidligere sportsjournalist kjent for konspirasjonsteorier som at verden styres av reptiler i menneskeham fra det ytre rom. Icke lefler også ganske kraftig med antisemittisme, og har blant ganske mye annet uttalt at første verdenskrig ble startet av jødiske grupperinger med mere. Om ham skriver Østvik, og jeg siterer: «At mange slakter denne vise mannen og båssetter ham for det det er verdt, forteller meg bare hvor enormt nær sannheten han er».

Når TV 2 putter dette i sekkeposten «kontroversielle uttalelser», ja, så får de det programmet de antakelig har bestilt, men de belyser ikke saken. De gir et inntrykk som ikke stemmer. Østvik ble ikke «persona non grata» på konferansemarkedet fordi han brente et munnbind. Det er en delårsak, men langt fra hele forklaringen.

Her har TV 2 skjært av seg hodet når de skulle barbere seg. Resultatet er et program som ikke opplyser, og som stiller Østvik i et ufortjent fordelaktig lys. I ettertid har noen opprettet en spleis for ham som de har kalt «Han tok en for laget». Ja ja. Verden vil bedras.

Nå blir det mer kjør på Svein Østvik. Fordi folk som vet selvsagt vil korrigere denne ikke-ubetydelige påvirkeren. Husk det. Det høres utrolig ut, men mange hører på Østvik. Kjøret kan han takke TV 2 for. Når ikke de gjør jobben må nesten andre gjøre den. I den opplysende og kritiske journalistikkens navn.