Kommunestyret i Tromsø får til behandling denne uka en sak der kommunedirektørens forslag ser ut til å bety at de ønsker å samle det samiske barnehagetilbudet på ett sted. Erfaringsmessig vil man få et mest mulig treffsikkert vedtak om prosessene forut har vært gode. Det er jeg noe usikker på har skjedd i denne saka.

I lys av Sannhets- og forsoningskommisjonens ganske så fryktelige beskrivelser av forfeilet skolepolitikk overfor samiske elever historisk sett, vil det også være hensiktsmessig å bruke tid på å gå ordentlig gjennom den samiske barnehage – og skolestrukturen i Tromsø kommune.

Det politiske flertallet har nå en ypperlig anledning til å vise at de kan gjennomføre forsvarlig politikk ovenfor de samiske innbyggerne i byen. Kanskje Tromsø kommune kan gå foran som ofeláš, som en veiviser for andre større kommuner? Jeg vil berømme flertallet for å ha store tanker og konkrete lovnader om Tromsø som en god kommune for samer. Dette forplikter i den praktiske kommunale samepolitikken, og nå ligger den første store samiske saka på bordet. Her kan kommunestyret vise at de faktisk vil gjennomføre.

Romssa-erklæringen forplikter, og overordnede setning “som en av de viktigste samiske språk- kommunene er det å utvikle og beskytte det samiske språket et ansvar Tromsø kommune skal og må ta”. Flertallet ønsker også at det skal åpnes både et ungdomsskoletilbud, og at samisk språktilbud skal styrkes i Tromsøskolen. Dette er ikke småtterier, det er altså snakk om store visjoner om kommunen selv som arena for utvikling av samisk språk, det er nye tilbud som skal åpnes, og det generelle språktilbudet skal styrkes.

Med slike store lovnader kan jeg ikke se annet enn at Tromsø kommune ikke kan være seg bekjent med den retningen kommunedirektøren har lagt seg på. Det kan se ut som at det er prosesser som har gått for fort, og som er for lite utredet. Hele skoleløpet må sees i sammenheng, helt fra barnehage og grunnskolen, og stabile språkmiljøer rundt skoler og barnehager i nærheten er pekt på som viktig. Samiske skoler og barnehager har samisk språk som en viktig faktor som må tas med i strukturelle endringer.

Flertallet ønsker også å jobbe for at Tromsø skal bli en språkstimuleringskommune, slik beskrives det kommunale ansvaret i tilknytning til dette i stortingsproposisjonen: “En oppgave for kommunen vil være å sørge for at tilflyttede og nye generasjoner samer kan møte, bruke og beholde samisk språk.”

Det vil derfor være en god start på denne perioden med å gjøre en skikkelig jobb for de yngste samene i byen. Dette vil også være en god start på oppfølgingen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som Tromsø kommunestyres flertall også skal jobbe med de neste fire årene, slik som det er beskrevet i Romssa-erklæringen.