For å feire det nye året kommer hele Tromsø til å stå ute for å beundre fyrverkeriene som de selv og andre sender opp. Selv bruker jeg å stå med min familie i hoppbakken for å se på dette magiske lysshowet. Med alle disse fargerike eksplosjonene får vi den gode tradisjonsfølelsen om at et nytt år har begynt, med mer håp, og nye blanke ark. Men hvor nødvendig er denne bråkete tradisjonen?

Hvert år bruker nordmenn i gjennomsnitt 300 millioner på fyrverkeri, penger som bokstavelig talt går opp i røyk. Denne pengebruken går ikke bare utover lommeboka, men ikke minst over både kjæle- og ville dyr. Det er ingenting naturlig med en nyttårsrakett, den forårsaker høylytte, uforutsigbare smell som kan både skremme, og skade dyrelivet. Flere hundeeiere i Tromsø må søke tilflukt inne i parkeringstunnelen fordi de har hunder som reagerer så sterkt på bråket fra rakettene.

Forskning på skadepotensialet til fyrverkeri viser at hvis fugleflokker befinner seg i et område med rakettoppskytning, så kan flere tusen bli drept. I tillegg til skade på ville dyr, ser vi utallige øyenskader hos mennesker grunnet fyrverkerier, og de siste fem årene har det vært rundt 150 tilfeller hvor brann og redningsvesenet måtte rykke ut grunnet brannulykker fra fyrverkeri.

Isak Brox Krane Foto: Privat

Ideen om en kveld i året hvor berusede personer får tilgang til høyst farlige eksplosiver som de får bruke fritt, er ikke en god en. Som fylkesstyremedlem Grønn Ungdom Troms og Finnmark råder jeg folk til å ikke kjøpe fyrverkerier, og vise signal om at vi ønsker et samfunn hvor man tar hensyn til sikkerhet og dyrevelferd.

Vi i Grønn Ungdom ønsker et nasjonalt totalforbud mot fyrverkeri, det var tidligere et radikalt forslag, men noe vi ser at det blir mer og mer positivitet rundt. Oslo innførte nettopp et forbud mot rakettoppskytninger i sentrum, det er et godt steg i riktig retning. Nå burde Tromsø og andre byer gjøre det samme.

Hvis Tromsø innfører et forbud nå så vil det være et signal til regjeringen om at vi trenger et nasjonalt forbud, og i tillegg sette oss fremst innen dyrevelferd og luftkvalitet på nyttårsaften.

Tanken bak å ulovliggjøre fyrverkeri er ikke en mindretalls-idé heller, en undersøkelse fra nordstat viser at 64 prosent av nordmenn sier seg enig i et forbud. Erstatninger til fyrverkerishowet kan være laser- eller droneshow, i flere andre land har dette allerede begynt å ta plassen til nyttårsrakettene.

Disse alternativene er støyfrie, og på mange måter vakrere enn vanlige fyrverkerier. Himmelen må ikke være fylt med eksplosjoner for at man kan ha de koselig med familien. La oss gå over til nye alternativer som tar hensyn til både mennesker og dyr.

Nyttårsaften er en fantastisk tradisjon, som symboliserer nærhet, nye håp og sjanser. Og ved å fjerne fyrverkeri fjerner man ikke den magiske nostalgiske følelsen, de vakre opplevelsene med familien, eller et vakkert lysshow på himmelen.

Det viktigste med nyttårsaften, er følelsen av et fullført år, og å gjøre noe fint med sine nære. I stedet for et smell, la heller aret starte med et kyss, en klem, eller et smil, hvor hunden også kan være med.

Riktig godt nyttår.