TRONDHEIM: TV2, Adresseavisen, Nidaros og flere andre medieaktører hadde fått sitt. Inne i den lille gangen mellom garderobene på Koteng Arena sto Kjetil Rekdal etter at hans RBK på overtid hadde utlignet i treningskampen mot TIL fredag. Fortsatt mest kjent for straffemålet i 1998, men i dag sjef for trøndernes stolthet, han trenger ingen nærmere presentasjon.

Forventningene er store i Trondheim, som et Tromsø på dop. Det gjør noe med kravene når du har vunnet seriegull 13 år på rad mellom 1992 og 2004.

Rekdal er en å lytte til i norsk fotball, han tør å melde der andre kanskje viker. Noen måneder har passert siden August Mikkelsen senket laget hans på overtid i en klassiker på Alfheim. Målet, stolpe inn, kickstartet jakten som har endt med at tromsøværingen har blitt solgt for rundt 20 millioner til svenske Hammarby.

– Et vanskelig lag å spille mot. Vi fikk merke det, da vi spilte mot dem i fjor, sa Rekdal til iTromsø om TIL inne i den provisoriske pressesonen.

Mikkelsen var naturlig nok ikke med, det samme gjaldt Eric Kitolano og Warren Kamanzi. Trioen som er solgt for summer som kan ende opp i totalt over 30 millioner kroner. Sistnevnte hentet fra RBK, som ikke ønsket han med videre etter 2021-sesongen. De fleste vet at trønderen Kamanzi etter bare ett år i Tromsø gikk videre til franske Toulouse.

Inn for alle disse profilene har TIL hentet ukjente navn. I hvert fall for folk flest i Tromsø. Blant disse er Vegard Erlien (24), vokst opp på Byåsen og med fortid i akademiet på Lerkendal.

På den beskjedne tribunen øst i Trondheim satt flere hundre forventningsfulle trøndere klare til å se sitt eget lag feie over denne gjengen nordfra. Da endte det selvsagt slik at en av deres egne var den som brukte føttene til å si ifra at han kanskje burde vært satset på.

Da Erlien mottok ballen rundt 20 meter fra mål halvveis ut i førsteomgang, tok et par touch og sendte ballen ned i hjørnet bak RBK-keeperen, presenterte han seg både for trønderne og TIL-supporterne.

Mange i barteland lurte på hvorfor RBK ikke hadde bruk for Kamanzi, som etter overgangen til Toulouse rundt årsskiftet allerede har rukket å bli kåret til banens beste. Det må nevnes at også TIL har opplevd at spillere som ikke lykkes spesielt godt hjemme, blir profiler utenbys, for å synliggjøre at dette er langt fra noe som bare RBK opplever.

– Vi har ikke plass til alle trønderne i RBK. Klubber som har store ungdomsavdelinger vil alltid ha spillere andre steder, svarte Rekdal på iTromsøs spørsmål om hva han tenker om Erliens Tromsø-overgang, til en pris for null kroner.

Gjermund Åsen, en annen trønder veid for lett i RBK, ble hentet til Alfheim av daværende hovedtrener Steinar Nilsen tilbake i 2015. Han ble en av Gutans største profiler i nyere tid, kaptein og en som satt en høyere standard. Så bra var han i TIL, at RBK overbød Molde og Brann etter 2018-sesongen for å hente han hjem. Der han ikke fikk noe hyggelig sorti, og reiste videre til LSK.

TIL bør bygge laget sitt på eget akademi og egen landsdel, men det sier seg selv at spillere annetsteds fra har en rolle i laget. I mangel av nok penger har TIL tatt strategien de egentlig ikke har kommet unna. Ingen etablerte spillere kan i utgangspunktet hentes, heller ikke etter salgene i vinter. Dermed må TIL jakte vrakgods og avskrevne spillere.

På denne måten utnytter TIL rått politikken Kjetil Rekdal synliggjør gjennom å si det akkurat som det er når det gjelder de nest beste trønderne, og det gjennom å hente nordover og videreforedle dem som ikke anses god nok.

En treningskamp i januar skal vi selvsagt ikke bruke for mye tid på. TIL kan ta med seg at spillestyrken i bakre rekker fra i 2022 er til å kjenne igjen, også uten skadde Ruben Yttergård Jenssen. Det gir rom for å eksperimentere fremover på banen, der mye nytt og ungt skal inn.

TILs forhold til Tromsø by ble på lang vei restartet i høst, da Rekdals RBK og Kjetils Knutsens Glimt ble feid av banen i løpet av to uker. Byggverket som er satt sammen av hovedtrener Gaute Helstrup gjennom tre sesonger må jevnlig tåle å miste alle de beste offensive spillerne, og raskt erstatte dem for å holde på entusiasmen.

Han kan avhjelpes greit av en 24 år gammel trønder som ble vraket av klubben han egentlig ville spille for. Det har vi sett før.