SV-lederen Kirsti Bergstø gikk i strupen på milliardær Røkke som har ranet kysten og stakk av til Sveits. Har Røkke ranet kysten? Hun har nok litt rett. Hva skjedde med Frionor?

Frionor var et resultat av den gjenreisningsprosessen som fant sted etter krigen. Navnet skulle raskt bli et instrument som gjorde det mulig å eksportere større mengder av Norges rike fiskeressurser, og dermed skaffe landet hardt tiltrengte inntekter.

Fryseteknikken ga helt nye muligheter for lagring og eksport av kvalitetsprodukter. Merkevarebygging og produktutvikling har hele tiden vært en sentral del av virksomheten.

Helt siden 1947 har Frionor-navnet vært et dominerende varemerke for norske frosne matvarer i en rekke markeder, og med årene fikk selskapet fotfeste i stadige flere land over hele verden.

Norske frossenfisk-produsenter sto sammen bak dannelsen av det andelslaget som etter hvert vokste til et moderne, internasjonalt næringsmiddelselskap.

I 1995 begynte dessverre” nedslaktingen” av firmaet. Orkla A/S hadde de siste årene fått meget stor makt med en eierandel opp mot 50 prosent. Frionor vedtok å konsentrere videreforedlingen i Norge til kun ett anlegg, og Trondheim ble valgt både av økonomiske og strategiske grunner.

Frionor-navnet forsvant, og Findus tok over. Senere la man ned denne solide fiskefabrikken i Trondheim.

Hva tenkte Kjell Inge Røkke på og hva ville han med norsk fiskeindustri? Norway Seafood med Røkke i spissen har senere solgt frossenfisk-virksomheten inklusive det norske varemerke Frionor til den svenske Wallenberg-gruppen.

Dermed ble Kjell Inge Røkke i lomma på Wallenberg når det gjelder videreforedling av frossenfisk. Svenskene eide da både Findus og Frionor på verdensmarkedet.

Svenskene kjøpte like godt også Røkkes tidligere frossenfiskfabrikk i Trondheim som han sa han skulle satse på og i dag er Frionor-navnet borte.

Svenskene hadde dermed full kontroll over videreforedlingen av frossen fisk og Frionor og Findus som tidligere var norsk var nå i lomma på Wallenberg.

Ved å selge frossenfisk-virksomheten kan Kjell Inge Røkke ha gjort noe usedvanlig dumt.

Jeg og det norske folk hadde en gang tro på forretningsmannen Kjell Inge Røkke. Han viste nasjonalfølelse og tenkte norsk. Det var den gang.

Røkke viste gjennom å selge «hjertet» i norsk fiskeindustri, frossenfisk-virksomheten, sitt sanne ansikt.