At pleietrengende eldre skal kunne bli boende lengst mulig i sitt eget hjem, er en gammel tverrpolitisk målsetting. Dette er dessuten et utbredt ønske hos dem det gjelder, og som utgjør en stadig økende andel av befolkningen.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har nok rett i at det trengs en reform for å sikre nødvendig trygghet for alle nåværende og fremtidige brukere av hjemmetjenester – og dermed også for de pårørende. I reformen «Bo trygt hjemme», som hun presenterte fredag, lanserer regjeringen noen tydelige innsatsområder, ut fra en realistisk beskrivelse av utfordringene.

Ett tall som forteller mye: I 2035 vil Kommune-Norge trenge 70.000 flere årsverk enn i dag til de aktuelle tjenestene. Tromsø kommune er på ingen måte forskånet for dette stadig økende behovet for arbeidskraft innen pleie- og omsorgstjenesten.

Vi har nå, som Kjerkol påpeker, for første gang to pensjonistgenerasjoner samtidig. De eldre er nok gjennomgående sprekere enn før, men med en økende eldreandel øker også antallet med pleiebehov. Å lykkes med å rekruttere kvalifiserte medarbeidere – i kampen om fremtidig arbeidskraft – blir en oppgave hvor staten må bistå den enkelte kommune.

Eldreomsorg handler om mennesker, men nødvendigvis også om milliarder. Etter en langvarig, bratt økning kom summen på landsbasis i fjor opp i 82 milliarder kroner.

Regjeringen lister opp alle som er tiltenkt en rolle i gjennomføringen av reformen. Å droppe private tjenestetilbydere på listen, er jo i tråd med Støre-regjeringens ideologiske valg. Øverst på listen, foran både fagforeninger og forskningsinstanser, står imidlertid brukere og pårørende. Når det gjelder utformingen av tjenestene, er det derfor selvsagt at disse skal ha vesentlig innflytelse.

Det er politisk risikosport å be folk tenke på alderdommen i tide og ta fremtidsrettede valg for å kunne bo hjemme og klare seg mest mulig selv så lenge man kan. Sykehjemsplasser blir i økende grad et knapphetsgode, og hjemmetjenester er ingen enkel løsning. Bo trygt hjemme-reformen stiller store krav til bevilgninger og enda større krav til nytenkning, men i tillegg også om å stimulere hver enkelt til å finne fornuftige boligløsninger i tide.