En kommisjon nedsatt av regjeringen slår ettertrykkelig fast at vi må bli bedre på totalberedskap. Manglene er spesielt store i Troms og Finnmark. Vi er et svært viktig strategisk område både for Norge og NATO fordi vi er nær vår nabo i øst.

Totalberedskap betyr at hele samfunnet må være bedre forberedt på mulige kriser, ikke bare blålys-etatene. Kommisjonen slår fast at det er mye som må forbedres raskt både på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå.

Kommunene har et stort ansvar for totalberedskapen. De ulike partiene i kommunen har ulike prioriteringer av beredskap. Hvem som styrer i kommunen, har derfor betydning for beredskapen.

Det er kommunevalg til høsten. Hva mener de ulike lokalpartiene om beredskap? Svarene finner vi i deres partiprogram. Foreløpig er det kun to parti som er ferdig med sine program – Høyre og Senterpartiet.

Dersom vi leter i Høyre sitt program finner vi til slutt at de vil for eksempel «tilrettelegge for forsvarets behov når det måtte oppstå». Når det måtte oppstå? Da er det for seint. Her er ikke beredskapen akkurat i høysetet. De vil «sikre sentral og utsatt infrastruktur og bygninger ved blant annet fysiske tiltak og gatelys». Hva menes med fysiske tiltak? Hvorfor vil lyse opp utsatt infrastruktur (hva er det?) og bygninger?

Bedre beredskap hadde kanskje vært å ikke lyse opp all kritisk infrastruktur. Høyre vil også «at Tromsø kommune skal ha en oppdatert beredskapsplan». Det må bety at kommunen ikke har oppdaterte beredskapsplaner. Her dytter Høyre hele ansvaret over på kommunen. Er ikke Høyre en del av kommunen? Burde de ikke hatt noe mer konkret å komme med?

Høyre vil også «styrke helheten av sivilforsvaret i Tromsø…». Igjen et eksempel på at manglende beredskapsforståelse skjules i vage termer som tilsynelatende virker troverdige. Gitt de alvorlige manglene som beredskapskommisjonen peker på, er det vanskelig å se at Høyre kommer til å prioritere beredskap i kommende valgperiode.

Beredskap er et av de viktigste områdene for Tromsø Senterparti i neste valgperiode. Du skal være trygg på at du får den hjelpen du trenger uansett hvor du bor i Tromsø kommune. God beredskap er alltid lokalt forankret. Ressursene som skal håndtere krisene, må være spredt over hele kommunen.

I Tromsø kommune bor det mer enn 1.500 mennesker som samfunnet pålegger å trekke i uniform ved alvorlige kriser og krig. De er sivilister til vanlig, men er også en del av Forsvarets reserve og samfunnets beredskap.

Dette er kanskje din nabo eller kollega til daglig, som minst en gang i året er inne i Forsvaret der de trener på å beskytte oss. Når de stiller opp for oss, så skal Tromsø stille opp for dem. Tromsø Senterparti stiller seg bak Tromsøs vernepliktige som utgjør Forsvarets reserve.

Totalberedskap er viktig. Fra en lang liste med konkrete tiltak, vil Tromsø Senterparti blant annet sikre finansiering av mobilnett i hele kommunen, styrke lokal matproduksjon og arktisk landbruk, jobbe for å få en avdeling av brannstasjonen med brannbil på Kvaløya, få redningsdykkertjenesten tilbake, fortrinnsvis nasjonalt finansiert.

Vi vil også styrke samarbeid med statlige og frivillige organisasjoner som blant annet Sivilforsvaret, Heimevernet, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Alpin redningsgruppe og Norske redningshunder.

Videre vil vi jobbe for tilfluktsrom til alle og også oppgradere standarden på eksisterende tilfluktsrom. Vi ser de som trekker i uniform i kriser. Derfor vil vi gi forsvarsrelaterte foreninger kostnadsfri bruk av kommunale idretts- og treningsanlegg.

Når du gjør ditt valg til høsten, sjekk partienes valgprogram og vurder hvilket parti som er på parti med beredskap. Det er livsviktig.