TIL har resultatmessig kommet skjevt ut av hoppkanten, for å bruke en ekte sportsklisjé. De siste ukenes tre treningskamper har endt med tre tap, og 0–7 i målforskjell.

Spørsmålet om et fotballag med måltørke og dårlige resultater skal gløtte til hva en lokal skihopper har gjort for å overvinne, ikke månedsvis, men årevis med nedturer, er på sin plass.

Vi lever tross alt i en verden der alle varianter av idrettspsykologer, tidligere idrettsutøvere med suksess og såkalte «vinnerskaller» hentes inn fra både her og der for å inspirere.

Det er noe veldig ironisk og trist over at Johann Forfang de siste ukene har fått mer omtale og oppmerksomhet enn noen gang tidligere, gjennom sin over 10 år lange karriere på toppnivå, og det for noe annet enn hva han har prestert. Den mye omtalte saken der det er knyttet misnøye til hopptrener Alexander Stöckl, sprakk for snart en måned siden. Som utøvernes representant har Forfang vært ansiktet utad, og utdypet så sent som i forrige uke om hets og ekstreme meldinger han hadde mottatt.

– Det er alt fra folk som ønsker meg død, til at jeg bare skal legge opp, sa Forfang til TV2.

Verken han eller andre hoppere har inntil videre ønsket å utdype bakgrunnen for misnøyen med Stöckl. Den folkekjære østerrikeren er blitt godt likt hos mange som ikke engang følger skihopp, og har blitt en kjendis som inviteres med i realityprogram og for den saks skyld Dagsnytt 18.

Derfor har reaksjonene blitt enda sterkere, og mitt inntrykk er at mange er kritiske til Forfang og de andre hopperne. Vi mangler fortsatt en side av den betente saken, og det blir derfor umulig å gjøre seg opp en mening før hele bildet er presentert for offentligheten.

Samtidig har selve idretten fortsatt med full styrke, og søndag ettermiddag sto Johann Forfang øverst på pallen på selveste «kollensøndagen,» en institusjon i Sports-Norge. Seieren ble umiddelbart satt i kontekst med hva han hadde gjennomgått de siste ukene av rettighetshaveren. Selv om man skulle tro det sportslige i det å vinne et slikt prestisjerenn ville vært nok å spørre om.

28 år gamle Forfang har heldigvis noen verktøy til å håndtere stygge meldinger i innboksen. I 2022 åpnet han opp til NRK om depresjon, og hadde i all motgangen spurt seg selv om «hvorfor han skulle gå rundt og være lei seg halve året?» Bakteppet her var blant annet flere år med svakere resultater enn han gjerne ville ha.

Mer udramatisk, og på grensen til underholdende, var det da Forfang tvitret om den tidligere TIL-treneren Gaute Helstrups sjokkerende overgang til Glimt i starten av januar:

«Kordan i helvete skal man klare å konsentrerte sæ om Hoppuka når Gaute Fuckings Helstrup går til glimt som assistent?! Mainnskit.»

Han fulgte opp i hopplandslaget podkast med å si at han «ikke var seg selv før han kom til Bischofshofen noen dager senere.» Bare sånn for å understreke hvor mye Helstrup-sagaen gikk inn på ham.

Twitter-meldingen ble attpåtil sendt da Forfang skulle til å hoppe kvalifisering i hoppuka, da mange fortsatt var usikre på hvor tromsøværingen sto rent sportslig. Det vi andre ikke visste da, var at misnøyen med Stöckl var noe det ble snakket internt om, og det blir ikke spekulasjoner å fastslå at dette virkelig var noe som preget både Forfang og de andre.

Sist lørdag, dagen før Holmenkoll-seieren, tapte TIL i Trondheim, for øvrig i samme by som Forfang bor i. 0–3 i en treningskamp mot RBK kommer i etterkant av 0–3 mot Kristiansund og 0–1 mot Viking.

Nå er vi bare tre uker før sesongstart, og resultatene har ikke gitt grunn til optimisme. Jeg håper for TILs egen del at de internt ikke blir like usikker på TILs vegne som mange utenfor allerede har blitt. Fortellingen om at treningskampene nettopp bare er trening, er en historie de må holde seg til, selv om mange i omgivelsene for lengst har begynt å bli skeptiske.

Tross alt er dette laget som ble nummer tre i Eliteserien forrige sesong, og tar med seg noen forventninger derfra som ikke samsvarer med å tape mot et RBK-lag som med all respekt ikke har sett bra ut i vinter. Der lever de enda på klubbnavnet og arven etter legenden Nils Arne Eggen.

Johann Forfang, TIL-supporter på sin hals, vil på sin side stå midt i en mediestorm helt til hoppernes versjon kommer ut. Han har levd med TIL i medgang og motgang gjennom mange år, og latt seg både glede og frustrere.

Noen vil sikkert innvende at det er for søkt å mene en skihopper skal kunne lære fotballspillere noe som helst. Skihopping er tross alt en mikroidrett målt mot verdens største idrett.

Men prøv å sette deg i Forfangs situasjon der meldingene renner inn med mer eller mindre hyggelig innhold. Og så skal du, med dette i bakhodet, sette utenfor Norges mest kjente bakke i 90 kilometer i timen for å vinne hele hopprennet.

Noen TIL-tap i treningskamper eller om så i seriespillet, høres faktisk ganske mye enklere ut å snu.