Bare så det er sagt med en gang: Bly er noe dritt som burde forbys der det kan. Den mest omfattende eksponering for bly som vi mennesker har vært utsatt for, var fra blybensin. Fyren som fant ut at man burde tilsette bly i drivstoff gikk ellers videre til å finne ut at man kunne bruke klorfluorkarboner til kjøling av kjøleskap og lignende. Han holdt på å utslette oss – to ganger.

Siden bly ble forbudt i drivstoff i USA, har blynivåer i barns blod blitt redusert med 95 prosent. I dag er mediannivået i barn i USA 0.7 µg/dL. I de fleste land er grensen for hva som er tålelig satt til 5 µg/dl (grensen er 3,5 i USA).

For en suksesshistorie! Så stor faktisk, at bly stort sett gikk i glemmeboka, inntil nylig.

I 2020 kom UNICEF med sin rapport «The Toxic Truth, som estimerte at 800 millioner barn i verden har blynivåer i blodet over 5 µg/dL. Nå i høst publiserte journalen The Lancet en artikkel som mener at hvert år mister verdens barn 765 millioner IQ poeng og at 5,5 millioner voksne dør hvert år av kardiovaskulær sykdom fra blyeksponering. De fleste av disse barna bor i fattige land.

800 millioner fattige forgiftede barn i verden er status når det kommer et leserinnlegg fra en overlege, en professor og en seniorforsker om at viltkjøtt er usunt og en viktig kilde til blyeksponering i Norge.

Det har blitt gjort undersøkelser i Norge på nivå av bly i blod og effekten av å spise viltkjøtt skutt med blyammunisjon. De er noen år gamle, men bly er bly i dette tilfellet, så resultatene burde være gjeldende fremdeles. Undersøkelsene er for øvrig gjort der den ene av leserinnleggets forfattere er ansatt, Folkehelseinstituttet.

Kort sagt har de funnet at norske barn har en medianverdi for bly i blod på 0.63 µg/dl, gravide har 0.82 µg/dl og voksne kvinner og menn som spiser mye storvilt skutt med blyammunisjon har 1.7 µg/dL.

Det vil si at om du mer eller mindre daglig dytter i deg blyskutt viltkjøtt så kan blodverdiene dine øke med 0.9 µg/l. Neppe et viktig bidrag som kommer til å gjøre voksne folk syke. Faktisk så sier forfatteren av artikkelen fra denne undersøkelsen Helle Margrete Meltzer (også fra Folkehelseinstituttet) i en artikkel fra adressa.no «at blynivåene hos norske jegerfamilier generelt sett var lave i forhold til nivåer av bly som tidligere er funnet i norske og europeiske undersøkelser» og «at den norske undersøkelsen viser at ingen av deltakerne hadde blynivåer i blodet som i dag anses å være helseskadelige».

Den samme undersøkelsen over som ga tallgrunnlaget for gravide, finner at de som ikke spiser vilt har en medianverdi på 0.80 µg/dl, og de som spiser vilt en medianverdi på 0.85 µg/dl – ikke veldig stor forskjell.

Ei heller er kjøtt fra sårkanalen et problem fordi de aller, aller fleste jegere skjærer bort dette kjøttet, ikke bare fordi det kan ha bly i seg, men fordi det er mye blodtresk der som kan surne og ødelegge enda mer kjøtt. Dette er noe av det første man lærer som jeger.

Det kan godt være at mange av de som har fått hjerte-kar-sykdom, ALS eller Alzheimers i Norge har fått dette som et resultat av blyeksponering, men da kommer det ikke fra viltkjøtt, men fra andre kilder. Sammenhengene som beskrives i leserinnlegget «Helseskadelig viltkjøtt», er tatt helt ut av proporsjoner.

Forby gjerne blyammunisjon, jeg har selv jaktet med blyfrie kuler i over 10 år og det fungerer helt supert det, men der er uklokt å bruke feil slutninger for å argumentere for slike forbud, for da blir de som må forholde seg til forbudene grinete. Å kalle blyskutt vilt generelt for helseskadelig og insinuere at det er et mulig folkehelseproblem i Norge, er å strekke det altfor langt.