ROMSSA ARENA: Den solfylte VIP-tribunen på det vi en gang kalte Alfheim var full av mennesker, en liten halvtime før kampstart mellom TIL og Vålerenga. Den sportslige suksessen TIL har hatt i år, har gjort det populært å være på stadion.

Her var næringslivstopper, dresskledde redaktører og gamle TIL-helter, i en god blanding for å se og bli sett i glansen av de elleve medaljejagende utpå der. Man skulle tro at topplaget TIL i seg selv var nok å diskutere, være seg der eller på resten av arenaen. Tross alt har den jevne tromsøværing hatt mange helt jævlige fotballår etter 2012, da klubben sist var i toppen.

I stedet var det på ingen måte verken månedens trener Gaute Helstrup eller månedens spiller Sakarias Opsahl som var det «alle» snakket om. Et kriserammet Vålerenga var heller ikke spesielt spennende tema. De har tross alt sine egne problemer.

Senest noen timer før kampstart søndag kom den klassiske saken i VG med gamle Vålerenga-profiler som etterlyser identitet og strategi. Dette er hva lengre tid med resultatmessig nedtur gjør med en klubbs forhold til egne omgivelser. Vi kjenner godt til dette i Tromsø. Men her har TIL-resultatene, spesielt de siste månedene, druknet det meste av kritikk. Glemt er de høstlige nedturene, truslene om nedrykk og det evinnelige poengjaget.

Derimot handlet det meste av snakket om en 18-åring som snart ikke lenger er TIL-spiller, etter å ha valgt å gå til erkerivalen Bodø/Glimt. Selvfølgelighetene om at nyheten rundt Daniel Bassis kontroversielle overgang har skapt sinne og forbannelse, er godt belyst siden nyheten sprakk onsdag for en uke siden. «En direkte tragedie sa den tidligere TIL-trenere og spilleren Steinar Nilsen.

Noe annet ville tross alt vært overraskende, det kunne også Bassi selv innrømme i et intervju med iTromsø i helga. Det skal ikke bli akseptert, eller dagligdags kost, at en TIL-spiller hentes til Bodø sånn uten videre.

Selv kommer den snart tidligere TIL-spilleren Bassi inn på både Steinar Nilsen og Sigurd Rushfeldt som eksempel på spillere «som dro videre for å utvikle seg.» En slik uttalelse er i beste fall litt sleivete, da disse hadde et tresifret antall kamper før de forlot.

Jeg hadde knapt kommet inn døra i losjeområdet søndag før en som er opptatt og glad i klubben sin kom med det åpenbare spørsmålet, når det hadde gått noen dager. «Hvordan kunne TIL la dette skje?».

Rent sportslig sett er Bassi fullt mulig å erstatte, og det relativt kjapt. Han har ikke engang ti kamper for TIL i Eliteserien. Meningen bak spørsmålet handler heller om signaleffekten det gir at en spiller som TIL har fostret opp gjennom eget akademi, kan settes i en slik posisjon at et slikt valg blir mulig å ta. Bare disse kampene han har fått har åpenbart åpnet dører som ikke var der for noen måneder siden, som for eksempel plass i en U19-tropp til EM der laget tirsdag kveld gikk til semifinale.

Internt i klubben har mange spurt seg om det samme. Det var ikke uten grunn at en åpenhjertig sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen tok seg tid til å snakke med iTromsø på et av kontorene bak VIP-tribunen, samtidig som tribunegjengerne justerte solbrillene i forkant av Vålerenga-kampen.

Sportssjefen forklarte hvordan TIL har vært i dialog med Bassi over tid, uten å lykkes med å forlenge kontrakten som opprinnelig gikk ut ved årsskiftet 2023/24. Bassis representanter ønsket spilletid før de vurderte en ny avtale, og da Bassi «snakket ut», var han klar på at TIL heller ikke spilte med kantspillere, som var viktig for ham.

Samtidig erkjente Kræmer-Andressen at dette var noe TIL måtte lære av. For uansett hvilken forklaring man velger å finne her, bør noe lignende som Bassi-saken aldri igjen skje i TIL.

Sportssjefen er selv inne på et av de enkleste virkemidlene. TIL kan ikke sette en ung spiller de virkelige har troa på inn på banen før han har en betydelig lengre avtale enn hva tilfellet var her. I retrospekt framstår det godtroende at TIL ikke på et langt tidligere tidspunkt enn mai kom med et tilbud Bassi faktisk kunne leve av.

TILs relativt ferske sportssjef har fått til mye bra det siste drøye året, men å åpne for at de må endre måten å utarbeide kontrakter til unge spillere, blir implisitt en erkjennelse av at han kunne håndtert dette annerledes. Et tilbud «man kan leve av» tidligere i vinter, tror jeg ville trumfet alt snakk om posisjon og spilletid.

Dette betyr ikke at alle juniorer som kommer i nærheten av A-laget, skal tilbys slike avtaler. Men også internt i TIL har det gjennom år vært frustrasjon over at det ventes med ordentlige kontrakter i det lengste med egne spillere, der søringer og utlendinger får ordentlig betalt.

Andre klubber kommer tidligere og tidligere for å hente. På samme måte som TIL jobber godt med å finne skjulte perler andre steder, må de bli råere på å se hvem av de interne spillerne som bør få det samme.

Glimt var rask med å identifisere TILs Bassi-problem, da lagene møttes på Romssa Arena 16. mai. Etter hva iTromsø får opplyst, skal det ha vært akkurat her Kjetil Knutsen innså at han måtte finne ut hva dette var slags type. Rett før klokka tikket over på 79 minutter fikk Bassi ballen helt ute ved sidelinja, ganske nært Glimts hovedtrener.

To sekunder senere var både Patrick Berg og Fredrik Bjørkan, to av Glimts mest betrodde spillere, passert, som om de ikke var der, av TILs 18-åring.

TIL har en akademimodell som har begynt å fungere, og talentene ser ut til å både tåle å bli tatt opp i A-stallen, og i tillegg ta steget inn i Eliteserien. Det høres kynisk og brutalt ut, men hvis TIL skal sikre sine egne interesser, må hovedregelen være at spillere som Bassi nektes å komme inn på laget uten at en betydelig lengre avtale er signert.

Oppsiden gjennom at TIL sikret seg Lasse Nordås, pluss penger og en videresalgsklausul for Bassi, gjør at de i hvert fall fikk noe tilbake. For vi vet jo aldri hvordan det vil gå med en 18-åring, som i dette tilfellet kan bli verdt mange titalls millioner kroner. Uansett skulle det åpenbart vært fra Tromsø han ble solgt rett til utlandet, ikke via en annen klubb 50 mil unna, som gir de i Bodø nok en mulighet til å peke nese nordover.