Kvinners helse har over tid vært underkommunisert, underfinansiert og underprioritert. Derfor er det viktig for Arbeiderpartiet å sikre mer forskning, bedre behandlingstilbud og økt kunnskap både til befolkning og helsepersonell. Vi trenger mer åpenhet og kunnskap om kvinners helse. Det vil sikre bedre utredning, behandling og oppfølging i helsetjenesten.

Regjeringa er i gang med det viktig arbeidet for å styrke kvinnehelse. Kvinnehelseutvalget ga sine anbefalinger i mars, og disse følges opp både i den kommende kvinnehelsestrategien og i den nasjonale helse- og samhandlingsplanen.

Snart kommer abortutvalgets anbefalinger, som skal følges opp videre. Det viktigste for oss i Arbeiderpartiet er å ivareta friheten til å bestemme selv og gjøre helsetjenestene i stand til å følge opp kvinner både før og etter svangerskap.

Vi trenger enda bedre tilbud både under svangerskap, og under fødsel og barsel. Dette følges opp i nasjonal helse- og samhandlingsplan, og også i kommunene. Det er gledelig at regjeringa har lagt inn midler til elektronisk helsekort for gravide, slik at man ikke lenger skal være nødt til å huske papirlapp til hver enkelt oppfølging fra helsetjenesten i svangerskapet.

I tillegg er det bra at regjeringa gir gratis kikhostevaksine for gravide fra 2024. Jeg er også stolt over at Tromsø kommune har prioritert hjemmebesøk fra jordmødre i budsjettet for neste år, fordi det er et viktig tilbud for nybakte mødre.

Den nye, nasjonale kompetansetjenesten for endometriose og adenomyose er lagt inn i 2024-statsbudsjettet, og etableres neste år. Det vil bidra til å heve kunnskapsnivået blant helsepersonell og spesialister, slik at vi kan unngå problematiske kvalitetsforskjeller i pasientbehandlingen.

For det er uakseptabelt at det i snitt tar sju år å få diagnosen endometriose, særlig fordi disse kvinnene i mellomtiden opplever sterke smerter, og samtidig ikke blir hørt. I tillegg vet vi at mange kvinner opplever ulikhet i behandlingstilbud og manglende kunnskap om lymfødem og lipødem. Nå er mange pasienter med i en behandlingsstudie for å finne ut hvem som bør opereres og hvem som bør få en annen type behandling. Det vil styrke behandlingen i fremtida.

Vi trenger mer kunnskap om kvinnehelse. Derfor er det gledelig at Forskningsrådet har gitt 60 millioner til seks ulike forskningsprosjekter innen kvinnehelse i 2023. I tillegg får Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning rundt 15,5 millioner kroner mer i året.

Fortsatt må vi styrke forskningen på kvinnehelse, og derfor er jeg glad for at regjeringa i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning øker forskningen på kjønnsforskjeller i helse. Arbeiderpartiet har også endret finansiering av fastlegeordningen slik at blant annet kvinner skal få mer oppfølging av fastlegen sin.

Vårt helsesystem er bygget på at man må få likeverdig helsehjelp, uansett hvor man bor eller hvor stor pengebok man har. Sånn er det ikke i dag, og vi er langt fra i mål. Derfor må vi kjempe for å knuse tabuer rundt kvinners helse, og å finansiere forskning og helsevesen på en måte som ivaretar kvinner på en bedre måte. Det er jeg glad for at Arbeiderpartiet er godt i gang med.