Når pengene fosser inn hos Statkraft, regner det kraftig også på selskapets krafttradere. De som foretar kjøp og salg av kraft på det europeiske markedet og ellers i verden økte trolig sine bonusutbetalinger i fjor med flere titalls millioner kroner. Hvor mange ansatte som delte på den samlede summen – rundt 2,2 milliarder kroner og en dobling fra året før – er imidlertid unntatt offentlighet.

At det statlig heleide selskapet opererer med bonuser på slike nivåer, er «tonedøvt», mener Aps næringspolitiske talsperson Per Vidar Kjølmoen. Styrelederen, tidligere Høyre-statsråd Thorhild Widvey, kaller det «umusikalsk». Kort sagt, ingen saklig uenighet.

Statkrafts årsresultat, med den ikke særlig utfyllende opplysningen om bonusene, kom noen uker før starten på årets lønnsoppgjør. Kritikken føyer seg naturlig til det årvisse opprøret mot lederlønninger og forsterkes av strømpriser som skaper fortvilelse.

Striden rundt lederlønningene i helt og halvt statseide virksomheter synes alt annet enn avblåst, tross næringsminister Jan Christian Vestres (Ap) moderasjonsformaninger overfor styrene. Statkraftsjefen, Christian Rynning-Tønnesen, kom for sin del ut med over 7 millioner kroner i fjor.

Støre-regjeringen har varslet en kurs hvor statlige lederlønninger baseres på mantraet «konkurransedyktige, men ikke lønnsledende». Faren for å gå glipp av de dyktigste bør neppe overdrives. Risikoen for å miste de beste traderne er trolig større. Statkraft er blant de største innen krafttrading i Europa, flest tradere har selskapet postert i Düsseldorf. Da kreves det konkurransekraft for å tiltrekke seg kompetanse på toppnivå – men også styring ut fra, ja, nettopp, musikalitet.

Heller ikke et selskap med store internasjonale ambisjoner kan frikoble sine «prestasjonsbaserte honorar» fra den norske virkeligheten. Statkrafts bonusordninger har vært gjenstand for kritisk debatt i årevis. Høsten 2021 må det ha vært mulig å forutse de eksepsjonelt kraftige svingningene i kraftprisene som ga eksepsjonelt gode resultater, til glede for så vel statskassen som traderne.

Når Statkraft først nå forsikrer at ordningene er strammet inn, vitner det om en umusikalsk forsømmelse. Her har styret og ledelsen noe å svare for.