Regjeringen mener den partipolitiske flertallsviljen står over lov og rett, når de har latt det gå to år uten å stanse menneskerettsbruddet på Fosen. Det er en urovekkende stillhet fra våre øverste ledere i Norge om at rettsstaten og maktfordelingsprinsippet er i fare.

Høyesterett, vår siste rettsinstans, har i konflikten om vindkraftverk på Fosen enstemmig slått fast at konsesjonen for vindkraftverkene er ugyldig. Men regjeringen er åpenbart ikke enig med dommen, og har i to år pratet som om lov og rett ikke gjelder dem.

For det første skal et påvist menneskerettsbrudd stanses. Regjeringen har ikke gjort noe for å få det til.

For det andre skal regjeringen ha konkrete planer for å reparere menneskerettsbruddet innen seks måneder etter at det er konstatert. Det bryr ikke regjeringen seg om.

For det tredje må regjeringen garantere at dette aldri skal skje igjen. Olje- og energiminister Terje Aasland burde oppheve den ugyldige konsesjonen snarest.

I to år har regjeringen funnet opp stadig nye saksbehandlingsregler, som ikke har grunnlag i lov. De skal gjennomføre “nye grundige utredninger”, og det Aasland kaller “kunnskapsinnhenting”.

Det er bekymringsverdig at vi har en minister som feilinformerer Stortinget. I over 700 dager har Aasland fastholdt hvor viktig utredningsprogrammet er, men i september sier han til Stortinget at dette sporet er parkert i “forståelse med reindrifta”. Dette er helt feil, verken reineierne på Fosen eller Sametinget var informert om denne avgjørelsen.

Jeg må også nevne at Sametinget og regjeringen aldri ble enige om utredningsprogrammet fordi regjeringen sto på nøyaktig de samme omkampspunktene i 500 dager. Regjeringen ville gå videre uten Sametingets enighet, men vi advarte om at et utredningsprogram ikke vil la seg gjennomføre med en slik uenighet. Dette lyttet ikke Aasland til.

Vilkårligheten råder og Aasland vingler som en værhane. Slik kan bare en regjering som mener seg fri fra å følge loven opptre.

Reindriftsutøverne er i realiteten presset inn i en megling fordi regjeringen ikke tar Høyesterett på alvor, og opphever den ugyldige konsesjonen. Ingen må tro at dette er en prosess som bygger på respekt for reindriftsutøverne på Fosen eller Høyesterett. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen finner på nye saksbehandlingsprosedyrer som ingen har hørt om.

Lov og rett krever at løsningen er innenfor folkerettens og menneskerettslovens rammer. Det virker ikke som statsminister Jonas Gahr Støre og Olje- og energiminister Terje Aasland har forstått dette, når de ikke vil gjøre om den ugyldige konsesjonen.

De legger ansvaret for å stoppe menneskerettsbruddet på de som er utsatt for menneskerettsbrudd, enda dette er statens feil og ansvar.

De tvinger fram en megling, fremfor å prioritere å stoppe menneskerettsbruddet, og følge opp Høyesteretts enstemmige dom. Dette skjer uten noen rettslig begrunnelse.

Vi bør alle være bekymret for rettsstaten og maktfordelingsprinsippet. Derfor har jeg skrevet brev til 200 samfunnsledere for å etterspørre deres engasjement i saken. Stortingspresidenten, riksrevisoren, stortingsrepresentantene, ungdomspartilederne, Kongen, KS-lederen og politidirektøren bør alle være bekymret over at vi har en regjering som ikke respekterer høyesterett.

Allerede da den enstemmige Høyesterettsdommen forelå burde regjeringen umiddelbart iverksatt grep for å stoppe det pågående menneskerettsbruddet. Deretter kunne det nødvendige arbeidet med å reparere overgrepet startet, for å sikre vinterbeiteland og grunnlaget for reindrifta på Fosen.

Uansett må statens agering i saken ligge godt innenfor folkerettens krav – og redde fremtiden for reindrifta på Fosen.