Dersom det var kommunevalg i morgen, hadde Tromsø etter alt å dømme hatt et borgerlig flertall. Men om det fins grunnlag for et borgerlig samarbeid, er en helt annen sak.

En fersk spørreundersøkelse InFact har gjort for iTromsø viser at Høyre med 23,4 prosent oppslutning nå er det største partiet i byen, en fremgang på 7,9 prosentpoeng sammenlignet med forrige kommunevalg. Resultatet ville ført til tre ekstra mandater i kommunestyret. Det samme ville Fremskrittspartiet fått, som i målingen ender på 16,6 prosent, nær en dobling siden 2019.

Dersom man forutsetter at Høyre og Frp skulle finne sammen i en borgerlig allianse, der også Venstre, KrF, Nei til bompenger og By- og landlista var med, hadde man ifølge undersøkelsen hatt et knapt borgerlig flertall i Tromsø kommunestyre.

Men denne forutsetningen, altså om borgerlig alliansebygging, byr på åpenbare problemer. Frp har lenge gjort det tindrende klart at de går til valg på fjerning av den nylig innførte bompengeordningen, og Frp-topp Bjørn Gunnar Jørgensen har en rekke ganger hamret fast at det er fullstendig uaktuelt å samarbeide med Høyre så lenge Høyre er for bompenger i Tromsø.

Fremskrittspartiet har tilrevet seg posisjonen som den fremste bompengemotstanderen i Tromsø, og det er liten tvil om at partiet nå er i ferd med å vokse seg stort nettopp som følge av dette. Å skulle gi etter i bompengespørsmålet for å sikre seg politisk makt ville, i alle fall slik situasjonen er nå, vært som et svik å regne for partiets velgere. Derfor er det for tiden vanskelig å se for seg en klar og forpliktende allianse mellom de to klart største borgerlige partiene.

Men dette kan endre seg, ikke minst dersom Høyre skulle være villig til å skrote bompengeordningen. Det vil neppe skje uten videre, men til grunn for bompengevedtaket i kommunestyret lå det klare føringer om en solid byvekstavtale, der regjeringen skulle stille opp med betydelige investeringer for å bedre både infrastruktur og kollektivtilbud i Tromsø. Spørsmålet er derfor hva Høyre gjør dersom de foreløpig strandede forhandlingene med staten skulle ende opp i en langt mindre fordelaktig avtale for byen enn opprinnelig antatt og skissert.

Det er ikke usannsynlig at Høyre vil være åpen for en bompenge-reversering dersom staten kun stiller med en brøkdel av det politikerne var forespeilet da de gikk inn for en lokal bompengeordning. I befolkningen er det flertall mot bompenger, ikke så overraskende stort kanskje, og dessuten en motstand som man kan forvente vil blekne noe etter hvert som folk blir vant med å betale.

Likevel – sammen understreker dette hvor avgjørende det blir for Gunnar Wilhelmsen & co. å lande en byvekstavtale som faktisk monner for Tromsø.

Så langt har Arbeiderpartiet lokalt fått lite drahjelp av regjeringen Støre, og partiet bør nok være høvelig fornøyd med en lokal oppslutning på 21,6 prosent – en økning på 2,7 prosentpoeng sammenlignet med siste kommunevalg. Riktignok skal man huske at forrige lokalvalg var historisk dårlig for partiet, men oppslutningen i Tromsø er uansett markant bedre enn den er for Arbeiderpartiet nasjonalt, der de lekker velgere til både høyre og venstre og kryper ned mot tall de ikke har sett i hele partiets historie.

Likevel taper den rødgrønne siden totalt sett politisk terreng i Tromsø, fordi både Senterpartiet og SV mister velgere. Senterpartiets oppslutning lokalt ser ut til å henge nøye sammen med partiets bevegelser i landet som sådan, det være seg store oppturer som nedturer, og heller ikke SV har vel strengt tatt hatt all verden av saker å profittere på. Ifølge undersøkelsen ligger de to partiene nå an til å miste henholdsvis tre og to mandater i kommunestyret.

Det er verdt å understreke at en politisk spørreundersøkelse ikke er valg, og det er fortsatt flere måneder til valgkampen virkelig bryter løs. Mer enn hver femte velger vet i dag ikke hvilket parti de ville stemt på ved et kommunevalg – hvis de i det hele tatt ville ha stemt. Mye kan skje før kommunevalget i september, ikke minst vil utfallet av byvekstavtalen kunne bli en avgjørende faktor for hvem av de nære vennene Gunnar Wilhelmsen (Ap) og Anne Berit Figenschau (H) som til slutt går seirende ut i september.