BODØ: Selv på en sommervarm kveld er det kaldt å sitte på innbytterbenken på Aspmyra. Det vet Lasse Nordås godt, etter å ha sittet der i 90 minutter torsdag, da Glimt vant 3–0 mot et tsjekkisk lag i europacupen.

Historien om hvordan Nordås ble hentet tilbake fra Tromsø til Bodø har vært behørig omtalt de siste dagene, og det er viktig å presisere at Glimt har alt på det rene med tanke på avtalen. Klubbens kontrakt med Nordås går ut ved midnatt kommende tirsdag, og TIL var kjent med at spissen kunne kalles tilbake som en del av avtalen med at Daniel Bassi gikk andre vei.

Det pikante er imidlertid at det er nettopp TIL som skal møte Glimt på Aspmyra søndag kveld, noe som gjør at Lasse Nordås, 28 timer før han blir TIL-spiller, kan møte sine nye lagkamerater.

Én ting er at dette setter Nordås i en umulig situasjon. Scorer han for Glimt, blir han mislikt i sin nye klubb. Hvis han bommer på en stor sjanse for Glimt, vil spekulasjonene komme andre vei. Noe annet er diskusjonen mellom klubbene om han faktisk er skadet eller ikke.

De store reaksjonene fra TIL-hold gikk nemlig ikke bare på at Nordås ble hentet tilbake, men mest at de mente han var skadet. «Selv ikke Glimt kan være så kyniske at de vil bruke en skadet spiller,» sa hovedtrener Gaute Helstrup.

Fredag nyanserte Nordås bildet noe gjennom å si at «det er mer en plage enn en skade, men det er ingen tvil om at jeg sliter med ryggen.»

For alle som var på Aspmyra torsdag kveld, var det åpenbart å se at Glimts førstevalg på spissplass, Faris Pemi, heller ikke var helt frisk. Likevel brukte de ham i 84 minutter, før han ble erstattet av tromsøværingen Runar Espejord.

Å presse spillere med en eller annen form for skade ut på banen er ikke noe særegent fenomen i Glimt, eller norsk fotball. Tvert imot er det relativt vanlig at spillere får en sprøyte med smertestillende eller en behandling som gjør at de kan komme seg igjennom en kamp. Definisjonen på om de da er friske, er litt opp til hvem du spør.

I etterkant av Nordås-returen svarte Kjetil Knutsen til Avisa Nordland «at det skal skape mye støy, overrasker meg». Kjetil Knutsen er ikke hvem som helst. Han står nærmest egenhendig bak Glimts suksess som innbefatter to seriegull, europacupeventyr og flere enormt store salg, som har gitt klubben en økonomi andre i Norge bare kan drømme om. Dette er en trener alle utenfor Bodø innerst inne har en respekt for, basert på hva han har gjort. Det sier sitt at han har avfeid klubber som Ajax, når de har vist interesse.

Kjetil Knutsen er både medievant og god på å spille spillet utenfor banen mot erkerivalen 50 mil lenger nord. Når han likevel velger å svare som han gjør, nærmest helt uforstående til at det skaper reaksjoner at de henter tilbake Nordås, viser det at han i hvert fall utad ikke forstår fotballens mekanismer, hvis han da ikke bare spiller nettopp et spill.

Da Knutsen og Bodø/Glimt i fjor vår ble utsatt for Jose Mourinhos slu plan gjennom å sende keepertreneren «etter» Knutsen gjennom en hel kamp i Bodø, var det lett å få sympati med Knutsen. Glimt-treneren måtte til slutt fysisk forsvare seg selv mot en rabiat italiensk målvaktstrener, som endte med at begge fikk suspensjon i flere kamper. Alt orkestrert og styrt av José Mourinho, en av verdens mest utspekulerte ledere.

Nordås-grepet er selvsagt ikke sammenlignbart, bortsett fra i det prinsipielle. Det fremstår som et trekk for å irritere TIL, mer enn det handler om å ta vare på en 21 år gammel mann de for lengst har avskrevet. Så suverene som Glimt bør være sammenlignet med TIL, både sportslig og økonomisk, er det pussig at de må hente tilbake Nordås, en spiller de valgte å benke i en cupkamp nylig mot et lokalt lag til fordel for en midtstopper.

Selvkritikk er ikke noe verken vi i pressen eller fotballtrenere er spesielt gode på, men det hadde vært befriende om Knutsen kunne vært helt ærlig om hvorfor han hentet tilbake en spiller som åpenbart ikke har hodet sitt i Bodø. Husk at heller ikke Mourinho forsto noe av hva som var galt etter den stygge episoden i fjor.

Glimt har vist en evne til ikke å bry seg om hva andre tenker om hva de gjør på veien mot suksess. Samtidig har de opparbeidet seg et rykte som høye og mørke, noe denne episoden underbygger. Det er mulig de ikke forstår hvordan det oppfattes utad at de hentet tilbake Nordås.

Flåsete sitater sagt i en seriøs tone, som Håvard Sakariassens kjekkas-kommentar om at «Gaute Helstrup burde åpne vinduet på kontoret sitt på gløtt, og få i seg litt frisk luft før han uttaler seg til mediene om ting han ikke har noe med,» gjør at mange utenfor Bodø får bekreftet oppfattelsen av dem som arrogante og smålige.

Det er viktig å understreke at jeg tror alle klubber, TIL inkludert, ville hatt den samme «arrogansen» som det Glimt fremviser, med lignende prestasjoner over år. I hvert fall til en viss grad.

TIL får innimellom kritikk for valg de tar, også hos undertegnede, men når de valgte å «ikke ta igjen» gjennom å hente hjem Daniel Bassi kun til søndagens kamp, fordi «det ikke gagnet klubben», treffer de godt. TIL har, med sine 16 millioner i lønnsbudsjett, tross alt noen egenproduserte spillere de kan sette inn om det kniper litt.

Aspmyra var kjendistungt torsdag kveld, med både Tromsø-fødte Halvdan Sivertsen og Brann-supporter Erna Solberg på tribunen. Sistnevnte på turné for å drive valgkamp før valget til høsten. Hun kan spille det politiske spillet, på samme måte som Kjetil Knutsen åpenbart forsøker å lære seg innenfor fotballen.

Om det skulle speile humøret til Lasse Nordås, vet jeg ikke, men ikledd en helsvart treningsdrakt gikk han rundt på banen etter kampslutt mot det tsjekkiske laget. Han har fått en hovedrolle han ikke ville ha, som en brikke i et spill.

Lasse Nordås vil tidsnok score for TIL.