Mandag hadde tromsøordfører Gunnar Wilhelmsen, varaordfører Sigrid Bjørnhaug Hammer og jeg et møte med Mohamed Jabaly, som jobber som koordinator for vennskapsbyprosjektet. Det viste seg at også Gazaordfører Yahya var tilgjengelig for en kort samtale under et heftig bomberegn. Det ble en sterk opplevelse å være vitne til skildringene direkte inne fra Gaza mens bombene falt utenfor.

Dette ble gjengitt i NRK Troms som skrev at ordføreren i Tromsø ringte «Hamas-ordfører» og avisa Nordlys som skrev at Gunnar «ringte Hamas». Det er en enorm dramatisering av hva som faktisk skjedde. En slik omtale av telefonsamtalen har lite sammenheng med sakens realiteter, og er best egnet til å berede grobunn for hat.

Til tross for gjentatte forsøk på å belyse redaksjonene om de faktiske forhold, tviholdes det på påstanden om at Dr. Yahya er medlem av Hamas. Det som startet som en meningsytring fra Nordlys sin politiske redaktør, som selv tok forbehold om egen Midtøsten-kunnskap, om at han i hvert fall var godtatt av Hamas, har nå utviklet seg til en påstått sannhet om at han er medlem i Hamas, og til og med at en telefonsamtale mellom to ordførere nå utfordrer regjeringens holdning om å ikke ha samtaler med Hamas.

Ordføreren på Gaza er ikke «valgt av Hamas». De velger heller ikke ordfører på samme måte som vi gjør i Tromsø, og rollen er ikke den samme. Dr. Yahya er en administrativ leder, som tar sterkt avstand fra anklager om at han er del av Hamas.

Tromsøs vennskapsbyavtale med Gaza ble undertegnet for 22 år siden. Dette er en samarbeidsavtale mellom folk og har vært meget viktig for forståelse og kulturelle utfoldelse mellom ungdom i Tromsø og Gaza.

Vi må understreke at vi tar sterkt avstand fra terrorangrepene til Hamas. Israel har rett til å forsvare seg, men det finnes regler for krig – og disse brytes nå hver eneste dag.

Mens ordfører Wilhelmsen var på telefonen med Dr. Yahya, kunne vi høre bombene smelle utenfor. Snart er det største sykehuset på Gaza uten drivstoff. Allerede er over åtte tusen mennesker drept, hvorav halvparten er barn. Titusenvis av menneskeliv er i fare. Dette er sivilbefolkning, og våre venner. Det viktigste nå er ikke en diskusjon om vennskapsbyavtale. Det viktigste er humanitet og solidaritet med et folk i dyp nød.