Av Gunhild Johansen, medlem av byutviklingskomiteen (SV)

Det er stor tverrpolitisk enighet om at sentrum trenger et skikkelig løft. Vi har et godt utgangspunkt med at et enstemmig kommunestyre har slutta seg til Sentrumsløftet. Noen tiltak er gjennomført, andre er fortsatt på planstadiet. Jeg og mange med meg hadde gjerne sett mer gjennomføringskraft. Men det går seg sakte til med skilting, belysning, benker og lekeapparater. Utfordringen nå er om vi kan bli enige om hvordan sentrum skal utvikles videre der både arkitektur, kultur og miljø ses i en helhet og der de gode opplevelsene av byen settes i fokus, som Olafson så riktig påpeker.

Nye attraksjoner

SV har vært en pådriver for å få til Kystens Hus som nå reier seg. Vi var også veldig positiv til planene om et Nordområdemuseum. Vi har derimot kjempet mot at det skal etableres et stort kjøpesenter i Strandgatekvartalet. Vi heier ikke på Buchart-hotellet og ser heller ikke fram til at Solseilet blir bygd og kaster skygger over store deler av nabolaget.

Vi støtter initiativ som kan tilføre sentrum noe som er spesielt for Tromsø, noe som kan bli nye attraksjoner, noe som gjør at turistene får en opplevelse av å være på et unikt sted som de ikke vil glemme. Det siste sentrum trenger er flere filialer av de store kjedene. Sentrum må lokke med nisjebutikker som vi ikke finner på Langnes. Vi trenger ikke flere bygg som kles med billigste sort materiale som ikke passer inn i vårt arktiske miljø. Vi synes det er viktig å bygge videre på det som er årsaken til at Tromsø har blitt Nord-Norges største by - våre naturlige fortrinn. Derfor er vi også skeptisk til å bygge inn hele sjøfronten. Dessverre er dette i ferd med å bli en tapt kamp.

Sola gir også skygge

I byutviklingens år 2005 ble det sagt mye fornuftig om sentrum. Blant annet ble det oppsummert at de offentlige rom (torg, parker, plasser osv.) skulle fram i lyset og at de i hvert fall ikke skulle leve i evig skygge. Vi bor på nesten 70 grader nord og må ta hensyn til at sola står lavt på himmelen selv midt på sommeren, når vi planlegger nye store prosjekt.  Skyggelagte torg og parker vil ikke ha mye verdi som uteområde med de sommertemperaturene vi har.

SV blir ofte feilaktig oppfattet som at vi er mot høyhus. Vi er veldig for høyhus - riktig plassert. De fleste byer har en klart definert høyhuspolitikk. Noen storbyer tillater kun ett høyt signalbygg i hver bydel. Mange hovedsteder tillater ikke høyere bygg i sentrum enn kirkespirene. Vi bør også ha en definert høyhuspolitikk i Tromsø. SV deler ikke byrådets oppfatning om at folk som bor i byen uten videre må godta at all utsikt forsvinner hvis en privat utbygger vil bygge et høyhus rett foran husene deres. Vår oppgave som politikere må være å finne gode løsninger for så mange som mulig, ikke ensidig være med på utbyggernes premisser.

Framtidas byer

For SV er det det viktigere å få bygd parkeringshus for sykler enn å etablere bilparkeringsplasser under ethvert nytt bygg. Vi har slått et slag for at Verftstomta og Skanseområdet bør være bilfritt. Vi importerer gjerne trenden som brer om seg både her i landet og i Europa for øvrig, der man tilrettelegger for bilfrie miljøbydeler med energinøytrale hus. Vårt sentrum er ikke større enn Aker Brygge og Tjuvholmen til sammen. Der har de alt det som Hanne-Mette Olafson etterlyser av gode opplevelser - kafeer, nisjebutikker, museer, båtliv, restauranter og kunstgallerier. Og det er bilfritt. Vårt kompakte sentrum er et godt utgangspunkt for å bli bilfritt. Det gir masse nye muligheter for aktiviteter for både voksne og barn.

For det viser seg at hvis man gjør et område bilfritt, øker både besøkstallene og handelen. Opplevelsen av handleturen i bygatene og kosen ved å sitte på en uterestaurant blir bedre uten eksos. Tromsø kommune er med i et spennende prosjekt som den rødgrønne regjeringa initierte kalt Framtidas byer - byer med lavest mulig klimagassutslipp og godt miljøby. Det er viktig å knytte samarbeidet innenfor Framtidens byer til de overordnede strategiene for byutvikling: areal- og transport, energi, forbruksmønster, avfall og tilpasning til klimaendringer. Tromsø har en rekke prosjekter innen alle disse innsatsområdene. Dette er helt i tråd med SVs prioriteringer for en grønn, bærekraftig byutvikling.

Skansen

Noe av det vi vil bli dømt på i ettertid er om vi klarer å ta vare på det i europeisk sammenheng helt unike området på Skansen. Samtidig som vi bygger nytt, må vi ta vare på historia. Det er nå det avgjøres. Utbyggingen av Verftstomta kan utformes slik at Skansen blir løftet fram - eller det kan frata området sitt historiske uttrykket som middelaldersk forsvarsverk. SV mener at Tromsø kommune burde gå inn og støtte prosjektet Gamlebyen Skansen økonomisk for å sikre at området får den oppmerksomheten det bør ha.

I dag blir mye av byutviklingen formet av private planforslag. Derfor er det spesielt viktig at vi har en overordna strategisk plan som sier noe om retningen byen skal utvikle seg i, og at vi holder stikk ved den planen når forslagene kommer. Tromsø har dessverre et byråd som er lite kritisk til det meste som kommer av private planforslag uansett om det harmonerer med overordna planer eller ikke. Dette problemet forsterkes ved at kommunestyrets organer ikke får planene til behandling før alle rundene med høringer, merknader og forhandlinger om eventuelle innsigelser er fullført. Vi har kort og godt null innflytelse på prosessen. Det fratar oss muligheten til å føre en byutviklingspolitikk som gjenspeiler andre vyer for Tromsø enn det som kommer fra private eiendomsutviklere og Frp-byråd Alvarstein. Mulighetsrommet er så mye, mye større.