Analysen danner grunnlaget for kommunens videre arbeid med sikkerhet og beredskap.

Planen finnes på kommunens hjemmeside, «TromsøROS 2022–2026. Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Tromsø kommune 2022-2026». Her avtegnes ulike risikobilder.

I Nei til Atomdrevne Militærfartøyer NAM arbeider vi for å få nedlagt Grøtsund som havn for atomubåter. Vi arbeider ikke mot at Norge skal ha et forsvar, vi arbeider ikke mot viktig samarbeid med allierte, vårt formål er kun å ivareta miljøet og sikkerheten til Tromsø by og dens innbyggere ved å få nedlagt atomubåthavnen på Grøtsund.

Hvorfor våre myndigheter, Forsvarsdepartementet, velger å legge en atomubåthavn i den største befolkningstettheten i Nord-Norge, er en ubegripelig kynisme. Med galskapen, ondskapen og grusomhetene som utspiller seg for våre øyne nede i Europa, er det virkelig noen som tror at ikke Grøtsund og Tromsø kan bli rammet av terror og bomber, dersom krigen skulle utvikle seg? Det trenger ikke engang ligge en atomubåt der; det at havnen finnes er nok til at den er et terror- og bombemål.

Er vi i NAM overspente? Vel, da er planen «TromsøROS 2022-2026» overspent. For hva finner vi der? I den delen som omhandler «Atomulykker i Norge eller norske nærområder» er Grøtsund nevnt spesifikt. Og vi leser at «Økt trafikk av reaktordrevne fartøyer vil øke sannsynligheten for en hendelse», les «atomhendelse».

Så kan vi velge å bagatellisere det som planen sier om noen årsaker til en atomhendelse: «Sabotasje. Terror. Grunnstøting. Kollisjon. Motorhavari. Brann. Eksplosjon. Tap av kjøling. Brudd på innkapsling.»

Dersom radioaktivt materiale slippes ut, sier rapporten det kan gi «akutte stråleskader for enkeltpersoner og andre helseeffekter for deler av befolkningen i nærområdet. I tillegg vil det kunne medføre begrensninger i utmarksbruk, næringsproduksjon.»

Andre konsekvenser er «Radioaktivt utslipp til luft. Til sjø. Forurensning av drikkevann. Økt risiko for kreft og fosterskader. Permanent fraflytting av områder».

Under «Behov for befolkningsvarsling og evakuering» sier planen at kommunens troverdighet vil være avhengig av en rask og effektiv kommunikasjon. Av nye tiltak foreslås det blant annet å «revidere plan for krisekommunikasjon» samt få i gang «samordnede øvelser for alle involverte aktører».

Planen har rett i sin omtale av «trusselaktører». Disse iverksetter hendelser som utgjør en overordnet risiko for samfunnet vårt. Slike hendelser kan være «terror og sabotasje rettet mot kritisk infrastruktur».

Målet med «TromsøROS 2022-2026» er at Tromsø skal være et trygt sted å bo og oppholde seg. Kommunen har også en informasjonsplikt overfor sine innbyggere. Vi ser derfor fram til å få videre kunnskap om planen når den nå i april behandles i diverse utvalg, formannskap og kommunestyre.

Men så er det også opp til hver enkelt av oss å sette seg inn i hva som skjer, kan skje, og potensielle følgevirkninger. Det utenkelige kan skje. Det er NAMs vurdering at Grøtsund som atomubåthavn utgjør en trussel mot befolkningens sikkerhet og miljø. Ubåthavnen må nedlegges.