I den siste tiden har det vært gjort en rekke meningsmålinger i Tromsø for NRK, iTromsø og Nordlys, mens TV2 har laget en såkalt «prognose» basert nasjonale meningsmålinger. Det er flere metodiske poenger som politikere, journalister og samfunnsengasjerte borgere har henvendt seg til meg om. Så her er noen faglige innspill til hvordan forstå og analysere tallene.

1. En lokal meningsmåling er alltid mye bedre enn en prognose basert på en nasjonal meningsmåling, spesielt når det gjelder lokalvalg. Det er lokale forhold (saker/kandidater) som vil spille inn og da vil den nasjonale «prognosen» ikke fange dette opp. Jeg kan illustrere det med at Senterpartiet og Nei Til Bompenger som gjorde eksepsjonelle valg i 2019 og som nå åpenbart er overestimert på TV2s prognose (12 og 6 prosent).

2. Vi skal være svært takknemlige for at vi har så sterk lokalmedia i Norge. Det er en vanvittig styrke for det norske demokratiet. At de prioriterer å ta opp lokale meningsmålinger gjør at vi som borgere får betydelig mer kunnskap om hvordan velgerne (og samfunnet) evaluerer lokalpolitikerne. Når de da bruker ressurser på å ta opp meningsmålinger, så må de selvsagt lage vinklinger som er spisset og som bidrar til oppmerksomhet rundt politikken og valget.

3. Det å lage meningsmålinger er litt som å lage et måltid. Selv om råvarene er identiske kan kokkene ta forskjellige valg som gjør at sluttresultatet kan bli noe forskjellig. Statistikere gjør forskjellige valg både når det gjelder vekting og i innhenting av data. I all statistisk analyse så hefter det en usikkerhet og jo færre respondenter man har jo større blir denne usikkerheten. F.eks. i den siste målingen gjort i dag for NRK så er Høyres punktestimat 26,9, men siden det er 600 respondenter så er det vi egentlig vet er at Høyre med 95 prosent sikkerhet ligger et sted mellom 21,9 og 31,9 prosent dersom det var valg i Tromsø i morgen. Derfor er jeg ofte mer opptatt av trender og endringer mellom blokkene enn oppslutningen til enkeltpartier.

4. En annen og enkel metode er ofte å se på flere målinger (over tid) i stedet for å velge seg sin favorittmåling (selv om politiske parti selvsagt gjør det). Vi er så privilegerte at i løpet av den siste måneden har tre mediehus (Nordlys, iTromsø og NRK) laget tre målinger. Jeg har derfor slått sammen de tre siste meningsmålingene og laget et gjennomsnitt av disse. I posten ligger tallene og mandatene (takket være den glimrende løsningen til pollofpolls.no)

5. Det store bildet er ganske så konsist. Dagens flertallskonstellasjon mister sitt flertall, men vil klare flertall med Rødt. Det er fortsatt såpass mye usikkerhet og såpass jevnt mellom blokkene at også dette flertallet kan ryke og at dagens opposisjonspartier kan få flertall i kommunestyre. Så en stor takk til lokalmedia som gir oss masse nyttig informasjon og det er bare å glede seg til å følge valgkampen og ikke minst valgnatta 11. september 2023!