OSLO: I TIL legges det stolthet i å utvikle egne spillere. Det handler om lokal tilhørighet, men også fordi det er blitt stor og viktig butikk i det. De siste årene har markedet blitt så heftig, at de beste lokale talentene hentes tidlig. I enkelte tilfeller, som med Isak Hansen-Aarøen, ble han hentet av Manchester United så tidlig at TIL ikke rakk å komme på banen.

August Mikkelsen, en annen lokal tromsøgutt, ble solgt for 20 millioner for ett år siden, og i dagens TIL-stall finnes flere lokale tenåringer som kan dra for minst like mye.

I samme by finnes utøvere i andre idretter som er like seriøse med hva de driver med. Sist lørdag så jeg en av dem det stilles størst forventninger til under cupfinalen i Oslo. 17 år gamle Johannes Lagesen Fagervold er 201 centimeter høy og på lang vei den beste spilleren på volleyball-laget BK Tromsø i vinter. BKT fylte opp Tromsøhallen med over 3.000 mennesker i europacup tidlig på 1980-tallet, da TIL hadde nok med å spille på nivå to og tre.

Siden den gang har den ærverdige klubben vunnet 10 kongepokaler, men lyktes ikke i å ta den ellevte forrige helg. Til det ble Fagervold og de andre unge spillerne rundt ham akkurat litt for ubesluttsomme mot et Oslo-basert lag i en fullsatt hall. Selv håndterte Fagervold presset og smashet poeng etter poeng i gulvet mot godt voksne motstandere.

Det knyttes store forventninger til den høyreiste tromsøgutten. Med tanke på at han allerede er blant de beste spillerne i den norske ligaen, er det lett å dra paralleller til TIL-spillerne på samme alder. Dette er jo til og med gutter som spiser lunsj sammen på Romssa Arena, i og med at de går på Norsk Toppidrettsgymnas i de samme lokalene.

Skuffelsen var stor etter å ha tapt cupfinalen for Johannes Lagesen Fagervold og de andre i BK Tromsø. Foto: Rune Robertsen

De unge TIL-talentene er gjenstand for heftige spekulasjoner om utenlandsoverganger til større og mer attraktive ligaer, omtrent før de har slått igjennom på TILs A-lag. Der er lønningene større og TIL kan sitte igjen med betydelige summer for salget.

Likheten for volleyballens del er at det også er andre ligaer i Europa hvor det sportslige nivået er langt bedre, og drømmen om å bli utenlandsproff dermed lever på samme måte som for unge fotballgutter. Polen, Belgia, Sveits, Frankrike og Italia er naturlige destinasjoner.

Forskjellen er at der TIL er opptatt av å sikre kontrakter i ung alder, for ikke å miste spillerne nærmest gratis, så spilte Fagervold cupfinalen sist helg, helt uten en skriftlig avtale.

Han, i likhet med lagkameratene, får heller ikke lønn, noe som igjen betyr at den dagen Fagervold drar, vil ikke BK Tromsø få én krone i overgangssum. Dette er hverdagen for mange idrettslag i skyggen av TIL. Planen er at han minst skal bli i Tromsø fram til sommeren 2025, da han er ferdig på skolen.

Dette kan leses som om veien til en lukrativ utenlandskarriere er lagt for 17-åringen. I likhet med fotballspillere må også han gjøre den jobben som skal til de neste årene for å komme i posisjon til å ta neste steg. Det unike er at forutsetningene er så gode.

– Han kan bestemme reisen sin selv. Det som er viktig er at han tar stegene gradvis, og fortsetter å beholde den indre driven og motivasjonen, sa volleyballnestor Edgar Broks til meg om tenåringsfenomenet.

Johannes Lagesen Fagervolds pappa, og hovedtrener Harry Fagervold, erkjenner at det er noe helt spesielt som kan komme til å skje med sønnen.

– Han er på et nivå som jeg aldri var i nærheten. Som ung gutt er han kommet så mye lenger enn meg på den alderen, sa Fagervold etter at den verste skuffelsen over tapet hadde lagt seg.

Johannes Fagervold er heller ikke alene. Flere unge spillere er ryggraden i laget. Edvard Klo, Magnus Dalsbø Ellingsen og Casper Vordal gjør at de er en gruppe av spillere som litt flåsete kan sende tankene til TILs «gullgenerasjon» av spillere født i 1996.

Frykten for at studier, jobb eller andre klubber skal hente fra den lovende gruppa, gjør at pappa Harry ikke helt vet hvor lenge han får beholde dem slik at de kan bli enda bedre.

– Vi er mer enn klar, så det er guttene som må finne ut hva de ønsker. Klubben jobber hardt for å skape rammer. Skal dette laget bli norgesmestere om noen år, må de holde sammen, sier Harry Fagervold.

Disse tonene har vi hørt før, fra TIL-hold. Men de får i det minste betalt for spillerne, når de en gang drar.