Leder

På tide å gå fra plastposeavgift til plastposeforbud

Lørdag meldte Venstre at de vil innføre forbud mot plastposer og plastbestikk, samt ha en ny avgift på all plast som ikke er resirkulert eller bioplast. Betimelig, hevdes det fra flere hold.

Plastsøppel har fått ny oppmerksomhet etter at forskere fant 30 plastposer i magen på denne gåsenebbhvalen, som måtte avlives på Sotra.   Foto: Christoph Noever / UiB / NTB scanpix

leder

I programforslaget som skal behandles i slutten av mars heter det at Venstre også vil øke flaskepanten og innføre flere pante- og returordninger for varer og emballasje. I tillegg vil partiet har forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter. Bildet av den syke og avlivende hvalen utenfor Bergen har gått verden rundt, og er elendig reklame for sjømatnasjonen Norge. Mageinnholdet på hvalen var 30 plastposer og store mengder plastrester. Norge bør nå bli pådriver for å få et omfattende forbud mot plastposer og andre plastprodukter som lett kan erstattes.

Tidligere har plastposeavgift vært det diskusjonen har omhandlet, nå er definitivt tiden inne for å innføre plastposeforbud. Selv den mest ihuga miljøfornekteren skal slite med å argumentere for at plast ikke har blitt et problem. I et land som tar med seg 900 millioner plastposer fra dagligvarebutikkene årlig, står utfordringene bokstavelig talt i kø.

Naturvernforbundet viser til at flere land i Europa, blant annet Frankrike og Italia, har innført forbud mot plastposer i butikkene, og uten store protester innført handleposer av papp. Forbundet mener Norge bør gjøre det samme. Argumentene mot er nesten vanskelig å se, alt med problemene plast forårsaker har tiltatt i en slik grad. For dem som måtte lure på omfanget, flyter det fem enorme plastsøppelberg rundt om på verdenshavene. Det største er i Stillehavet, kalles «Great Pacific Garbage Patch», og er mer enn 1,4 millioner kvadratkilometer i utstrekning, et område større enn Spania og Portugal til sammen. I motsetning til Den kinesiske mur kan denne ses fra månen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) slår fast at plast er verdens raskest voksende miljøproblem. For Norge som sjømat- og turistnasjon utgjør plastforsøplingen i havet en alvorlig trussel mot verdiskaping. Bildene fra Bergen går ut over vårt omdømme verden rundt. Derfor bør Norge vise handlekraft og gå foran med et godt eksempel. I tillegg til plastavfallet vi selv står for, blir store mengder ført med Golfstrømmen til naturperlene langs norskekysten. Problemet er på alle måter globalt. FN anslår avfallsmengden til åtte millioner tonn, og den truer til sammen én million sjøfugl og marine pattedyr i hundretusenvis. Antallet død og skadet fisk kan man bare spekulere i. Om 30 år vil plastmengden i havet være firedoblet. Det er særdeles dystert bilde.

Som Egon Holstad uttrykte det i kommentaren «Er det lov til å være oppgitt nå?»: «Det produseres i dag sjuke mengder med plastprodukter. 8 prosent av all oljeproduksjon i verden går til å lage plast. Og det forsvinner ikke. Det tar naturen 450 år å bryte ned plast eksponert for lys. Gjemt i mørket er den omtrent evigvarende.»

I mai i fjor ba Stortinget regjeringen utarbeide en handlingsplan mot mikroplast. Stortingets spørretime på onsdag brukte Helgesen til å antyde at flere tiltak mot plastforsøpling kan være på trappene. Tiden med diskusjoner om plastposeavgift i Stortinget bør være over. Både produsenter, matkjedene og konsumenter må bidra til mindre bruk og kast av plast. Plastposeforbud er et must.

Men selv forbud og opprydding holder neppe i det lange løp. Neste steg må være å finne produkter som fullt ut erstatter både mikroplast og andre plastprodukter som ikke oppløses.

I mellomtiden får vi delta i strandryddedager og bidra i den enkelte husholdning. For i stor grad handler det enorme forurensningsproblemet om nettopp mangel på holdninger.