Kommentaren

«Varg Vedum: Nervepirrende thriller med ny helt i sentrum»

Jonas Gahr Støre er klar over at han vil trenge drahjelp for å bli statsminister. Derfor var det kjærkomment at Senterpartiet fikk en «boost» parallelt med at SV forsvant under sperregrensa. Den enorme fremgangen vil imidlertid skape ny hodebry – plutselig er det nemlig ikke så opplagt hvem av de to partitoppene som fortjener den gjeveste regjeringsstolen.
leder

Valget kommer definitivt til å bli en «rysare». Ikke bare er det høyst uklart hvilken partikonstellasjon som vil regjere, man vet ikke engang hvilken side av den politiske skalaen alle partiene havner. I tillegg balanserer tre av partiene på den berømte sperregrensen, og hvor de til slutt havner blir avgjørende for det totale utfallet.

På målingen Norfakta har gjort, som ble offentliggjort 9. april, er også Venstre og KrF under sperregrensen på 4 prosent. Sammen med SV og MDG har disse partiene 37 stortingsplasser. Havner alle under sperregrensa, har de imidlertid kun 8, og det blir adskillig flere plasser å fordele på de store partiene.

Arbeiderparti-konstellasjonen vil imidlertid være knapt størst, takket være Senterpartiets solide 10,7 prosent, ifølge Norfakta. På en måling Kantar TNS har laget for TV 2 samme uke er imidlertid Senterpartiet på rekordhøye 15,8 prosent.

Helt sikker på hvor de ligger an er vi med andre ord ikke, men tendensene er den samme uansett måling – Senterpartiet fosser fram, Arbeiderpartiet går klart tilbake. I tillegg er KrF, Venstre og SV under sperregrensen uansett måling. Som gjøkungen i reiret spiser Slagsvold Vedum fra samtlige andre partier. Det mest bekymringsverdige fra et Arbeiderparti-ståsted er at de største jafsene gjøres hos deres fremtidige regjeringspartner.

En tilbakegang på 2,2 eller 3,6 prosent (avhengig av hvilken måling man ser på) er for betydelig til å overse. Og det mest sjokkerende er at Ap på Kantar TNS-målingen er under 30 prosent for første gang på lenge, nærmere bestemt 28,9 prosent. Med bare fem måneder til valget burde alarmklokkene kime uavbrutt.

Senterpartiet er i ferd med å gjøre Arbeiderpartiet en «ulvetjeneste» – de hjelper dem til valgseier, men spiser samtidig opp en stor del av velgerne deres.

Som alle gode påskethrillere, er det selvfølgelig en og annen «twist» som lurer. Trine Skei Grande gikk hardt ut før landsmøtet og lovet at Venstre ikke kom til å støtte en regjering med Frp i.

Når så nestleder Ola Elvestuen og Abid Raja kritiserte dette utspillet, var plutselig ikke Venstre så bastante lengre. Skei Grande nevnte som følger ikke Fremskrittspartiet med et ord i landsmøtetalen. Hvordan Venstre til slutt stiller seg til en ny blåblå regjering, vet ingen.

En annen faktor som er vanskelig å spå, er hvor KrF til slutt ender, både når det gjelder oppslutning og politisk. Mens dagens borgerlige flertall er borte, vil KrF få klart flertall sammen med Sp og Ap. KrF-leder Knut Arild Hareide ser ut til å ville la døra stå på gløtt.

«Vi må jo forholde oss til den realiteten dersom det ikke er mulig å få til vårt primære ønske. Vi kan ikke låse døren og kaste nøkkelen for alle andre muligheter enn Høyre og Venstre, og vi har jo også Senterpartiet med i vårt samarbeidsvedtak, sier Hareide. Noen klarere invitasjon har vel ikke Arbeiderpartiet fått fra det hold.

Spørsmålet er om det ikke samtidig vil presse fram et krav om at Slagsvold Vedum blir vår nye statsminister. I denne thrilleren er alle muligheter åpne.