Kommentaren

Og vi, som trodde korona var over

Tryggheten som hadde senket seg over byen var med ett vekk. Der vi sånn smått hadde begynt å betrakte korona som noe tilbakelagt, er det akkurat som om vi har blitt forært Monopol-kortet som sier «Rykk tilbake til start». Bølge nummer to er i gang.
leder

Dette handler ikke bare om Hurtigruten. Mange steder rundt om i landet har det den siste uken dukket opp smittetilfeller som har helt andre årsaker en cruisetrafikk. Rett forut for Tromsøs smitteutbrudd på 62, ble det meldt om 21 tilfeller i Moss. Disse kunne spores til tre smittebærere, to av dem hadde nyss reist utenlands.

I Oslo har det blusset opp flere steder, i takt med at folk returnerer fra land som har ti ganger mer smitte i gjennomsnitt blant befolkningen enn vi har her. Ingen burde egentlig være overrasket.

I Norge hadde vi, isolert sett, kontroll på smitten. Særlig i Nord-Norge kunne vi senke skuldrene. Etter et enkelttilfelle 17. mai, skulle det gå en hel måned før vi fikk et nytt ett i Tromsø. Selv uten Hurtigrutens klønete covid-19-håndtering, er det imidlertid stor sjanse for at vi ville fått et større utbrudd nummer to rundt disse tider.

På én måte var det greit at påminnelsen her ble såpass kraftig. Korona er plutselig ikke noe som bare skjer i Oslo. Det var med ett Tromsø som opplevde det største utbruddet. Vi kan med andre ord ikke lulle oss inn i forestillinger lenger, om at reglene vi ble pålagt av myndighetene ikke gjaldt for oss.

Utelivet har formelig blødd penger, som følge av lang tids lukking og strenge regler. Denne uka ble det for første gang arrangert festival siden viruset ankom i mars, da Tromsø Jazzfestival dristet seg til noen arrangementer – alle gjennomført med store begrensninger med henhold til antall besøkende, og stoler plassert på strengt oppmålte områder.

Fredag holdt regjeringen pressekonferanse om tiltak som skal bremse den nye økningen i koronasmitte rundt omkring i landet. Kort oppsummert blir planlagte lettelser utsatt og nye tiltak satt inn. Det nye er at alkohol ikke kan serveres etter midnatt.

Utelivsbransjen i Tromsø reagerer kraftig på dette. Daglig leder på Gründer i Storgata, Kevin Jacobsen, mener forslaget er tåpelig: «Jeg ser ikke for meg at folk slutter å drikke ved midnatt, selv om de ikke får lov til å drikke på byen». Han mener at folk bare kommer til å drikke på privatarrangerte «nachspiels» i stedet, hvor det er langt mindre kontroll. Jacobsen anslår at 70 prosent av inntjeningen på fredags- og lørdagskvelder kommer etter midnatt, så tiltaket kommer som et hardt slag for byens barer.

En slik regelendring vil koste uhorvelig mye penger for en allerede presset bransje, så det er naturlig at det reageres. Det kan likevel være verdt å minnes på om at dette kun innføres for at færrest mulig skal .

Tiltakene må ikke avfeies som vrangvilje fra Folkehelseinstituttet. Koronahensyn handler dypest sett om å forhindre at folk blir alvorlig syke, og da kan man ikke ta for lett på det. Det vi har opplevd på Hurtigruten er nettopp et eksempel på hva som kan skje hvis man tar snarveier med henhold til smittevern. Vi ser allerede hvordan «slacking» på reisereglene har slått ut. Vær endelig glade for at det ikke ble gitt enda mer frislipp – som mange folk krevde.

Dessverre er det nok litt ønsketenkning involvert når det gjelder hvilken grad av kontroll man klarer å holde på et utested når gjestene bikker et visst alkoholkonsum. Silje Hovland Stavne, som selv jobber i utelivsbransjen, reagerte sterkt på en video hun ble tilsendt denne helga, som viste folk som står tett i tett samlet og danser til høy musikk på Heidi's Bier Bar.

«Mange reagerer på at regjeringa i går tok et valg om å stenge kranene ved midnatt. Når man ser sånne videoer fra uteplasser som virkelig ikke bryr seg om restriksjoner, kan man begynne å lure på om det tiltaket er nok, eller om man må gå hardere til verks og stenge helt ned igjen», uttalte Stavne til iTromsø på lørdag. La oss inderlig håpe at vi ikke må helt dit.

Uansett er det et faktum at vi i en periode har tatt litt for lett på dette med smitterisiko. Påbudene som kom for utesteder i perioden med null smitte, virket for så vidt også unødig firkantete og ulogiske, i den gitte situasjonen.

Nå er imidlertid situasjonen totalt annerledes, med en rekke smittetilfeller i byen. Derfor er det beklageligvis nødvendig å stramme noe inn. La oss ikke glemme at dette er en pandemi som raskt kan kreve mange menneskeliv hvis den kommer ut av kontroll.

Om forslaget er aldri så ødeleggende for økonomien til et utested, er det likevel strengt nødvendig. Å tro at regelendringen bare vil føre til at man har samme omfang med fysisk kontakt på etterpåfester, er i beste fall naivt. Og selv for private sammenkomster er det strenge restriksjoner, selv om disse selvsagt er vanskeligere å kontrollere.

Man kan likevel ikke hevde at det er ingen vits i å gjøre noe, bare fordi reglene for smittekontroll brytes i private sammenhenger. Med en sånn logikk blir det aldri vits i å foreta seg noe som helst.

Norges Fotballforbund har i lengre tid bedt myndighetene å åpne for kamper og konkurranser for voksne i breddeidretten igjen. Løftet var at hvis smittesituasjonen gjorde det mulig, ville kamper for voksne kunne starte opp 1. september igjen. Helseminister Bent Høie kunne fredag melde at på grunn av utviklingen den siste tiden, vil dette ikke kunne skje.

Grensen på 200 personer på arrangementer var også tenkt økt til 500 fra 1. september. Dette vil heller ikke endres med det første.

Selv om dette er bittert for de mange som venter på å få oppleve eller utøve idrett, er det forståelig at det blir sånn. For enkelte klubber har det lange oppholdet resultert i at lag rett og slett går i oppløsning, ettersom spillere faller fra. Dette er selvsagt beklagelig, men det gjør fortsatt ikke at man kan gamble med menneskeliv.

I vår levetid har vi ikke opplevd noen pandemi av denne typen tidligere. Samme hvor ødeleggende tiltakene kan virke for aktørene som blir pålagt disse, er målet kun å gjøre samfunnet vi lever i tryggest mulig.

Det kan være greit å minne oss selv om, nå som vi entrer runde to.