Tusen takk og gratulerer til Tvibit – fra hele byen

Tvibit er en manifestasjon av at ungdom er en ressurs. Slik har det ikke alltid vært.
leder

Denne uka markeres det at Tvibit har eksistert i 20 år. Det er et jubileum absolutt alle stiller seg bak og applauderer.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

Da Iselin Hansen, assistert av kulturminister Ellen Horn, fikk æren av å erklære Tvibit for åpnet i 2000, var det en lang prosess som lå i forkant. Tromsø var for lengst kjent utenfor både by-, region- og landegrensene for å ha et yrende kulturliv, med et bredt nedslagsfelt.

Elektronika, pop, rock, jazz, blues, hip hop og sjangerblandende samarbeid blomstret, men elefanten i rommet hadde lenge vært at dette var på tross av, og ikke på grunn av, tilrettelagte forhold fra det offentlige.


Tvibit fyller 20 år:

– Vi har vist politikere og voksne at ungdom er en fantastisk ressurs

På 20 år har Tvibit ekspandert fra et ungdomshus i Fredrik Langes gate, til å bli et kulturhus for unge i hele Nord-Norge.

 

Skulle du opp og fram måtte du komme deg ut og bort var mantraet, slik flere også gjorde. Noen fikk det til, mens andre snublet i forsøkene sine. Men de lyktes og mislyktes på bortebane, i stedet for å gjøre det med en base i byen.

«Det var ergerlig å høre om bergensbandet Röyksopp», sier Tvibit-lederne Christian Hyld og Sif Vik i gårsdagens iTromsø, om da mange trodde Tromsøs den gang mest kjente kulturelle eksportartikkel kom fra Vestlandet, hvor de holdt til. Ungdommens hus fantes ikke lenger. Det var et elendig tilbud til ungdom som ikke drev med idrett eller spilte i korps. Noe måtte skje.

Tvibit ble opprinnelig bygget opp av en gjeng med masse stå-på-vilje og pågangsmot, der utallige dugnadstimer ble lagt ned i de gamle lokalene i Fredrik Langes gate. I begynnelsen et ungdomshus, men senere stadig mer profesjonalisert og utvidet i både form og innhold.

Fra 2016 har Tvibit favnet bredere, og der profesjonelle og amatører mingler og produserer ved siden av og i lag med hverandre. Billige øvingslokaler, kafédrift og arrangementer i fleng. Bygget i de gamle brannstasjonslokalene vibrerer av aktivitet og kreativ kraft.

Fra ungdomshus drevet på spinkle midler, er Tvibit nå et reelt kulturhus for aldersgruppen 15-25, og der musikk, film og kreativ teknologi smeltes sammen, hvor nettverket knytter til seg og utveksler kompetanse i hele landsdelen. Det er allerede snakk om utvidelse når samfunnet er tilbake i normalt lende.

Det er en kjent sak at Tromsø har slitt med problemer knyttet til ungdom uten tilfredsstillende tilbud og steder å være. Der er det fortsatt en lang vei å gå. Vi skal likevel være glad vi gjennom Tvibit faktisk har iallfall én arena der ungdom og unge voksne kan treffes og skape ting sammen, i trygge og organiserte former. Det er helt uvurderlig.

Det er mange som skal takkes for at ideen om Tvibit ble materialisert, både i det offentlige, i det politiske miljøet, og aller mest de frivillige og oppofrende voksne og unge som har stått på opp gjennom årene.

Vi vil takke alle sammen for den formidable jobben som allerede er gjort, og ønske brukere og ansatte ved Tvibit lykke til videre. Hele Tromsø er stolte av dere.