Etter en sommer med smitteoppblomstring uttrykker nå helsemyndighetene bekymret for julebordsesongen som nærmer seg med stormskritt.

Det er ikke så rart. Énmetersregelen er ikke det folk flest forbinder med julebord og store mengder inntak av alkohol.

Utelivsbransjen har også fått strenge innskrenkninger på skjenketiden, der alle må stenge serveringen ved midnatt. I Oslo er dette ytterligere redusert til klokka 22.

Det er viktig å sørge for at ikke julebordene bidrar til en ny smitteoppblomstring, men at folk viser aktsomhet og er bevisste, også når mat og alkohol på arbeidsgivers regning kommer med i regnestykket.

Samtidig kan vi ikke stryke årets julebordsesong med et pennestrøk. Det har vært et tøft år. Permisjoner, risikoutsettelse for ansatte og logistiske utfordringer på hjemmefronten.

Vi har derfor stor forståelse for folks behov for å samles, og å opprettholde tradisjoner.

Og enda viktigere er det at julebordsesongen er viktig inntjening for en restaurant-, hotell- og utelivsbransjen som allerede har måttet ta en stor del av støyten på vegne av storsamfunnet for å stoppe koronasmitte.

Hele håndteringen av pandemien er hele tiden en konstant avveining mellom nødvendige forholdsregler og forsiktighet, der man samtidig prøver å holde samfunnet i sving, med folk i arbeid og forståelse for folks behov for å leve, ikke bare overleve.

Derfor hviler det et stort ansvar på myndigheter, arbeidsgivere og den enkelt i å opprettholde en streng selvdisiplin på smitteverntiltak.

En god huskeregel kan være at for hvert glass sprit som når ganen, bør også en dose håndsprit påføres nevene.