Kommentar:

Paringsklare Trygve og Jonas i fjøset til Sandra Borch

Vær eller ikke vær. Det er spørsmålet Sandra Borch gladelig svarer på.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

leder

Det er ingen grunn til å frykte lineær-TV-ens død. I hvert fall ikke så lenge Senterparti-bølgen fremdeles rir landet.

Helga bydde nemlig på mer enn et bisart innslag med Senterpartiet i fokus. For mens partileder Trygve Slagsvold Vedum stjal oppmerksomheten for sin deltakelse i NRKs merkelige TV-program «Maskorama», hvor han to helger på rad har sunget etter beste evne, hadde TV2 funnet veien til Sandra Borchs gård i Lavangen.

Innslaget handlet om at flere senterpartister «endelig tar bladet fra munnen» og villig forteller at de mener Vedum burde bli statsminister i en Ap/Sp-regjering. Det må knapt kunne kalles noen overraskelse at et partis medlemmer ønsker sin partileder som statsminister.

Men Vedum har sjøl etter alle kunstens regler unngått spørsmålet om han vil bli statsministerkandidat. Blant annet i en VG-sak med den pirrende tittelen «Er Trygve Slagsvold Vedum Sps statsministerkandidat? Se hva han svarte». (Spoiler: han svarer ikke).

TV2 slapp altså inn i sauefjøset til Borch, hvor hun fôret sauene. Så langt var alt etter boka i et normalt Senterparti-innslag, kanskje med unntak av at Felleskjøpet-dressen glimret med sitt fravær. Lite visste seerne at de skulle få være vitner til det mest senterpartistiske utspillet gjennom tidene: Borch kunne nemlig fortelle om de to værene sine, Jonas og Trygve.

«Her er da Trygve», sier hun omsorgsfullt mens hun kjærtegner væren «Trygve». «Han liker å vise seg fram» forteller hun, før hun ertende peker mot et mørkt hjørne i fjøset og en stusslig ensom sau: «Der er Jonas».

Og merkeligere skal det bli.

Reporteren kan nemlig fortelle at «Sauen Trygve er klar for paring med disse damene om to uker» mens kameraet sveiver over en fullsatt bås med tilsynelatende paringsklar sau. «Nå mener Sandra Borch at navnebror Trygve Slagsvold Vedum er klar for en annen oppgave: å lede landet», fortsetter TV2s reporter.

Hvis vi i et øyeblikk ser bort fra at TV2 reporter omtaler sauene som «disse damene», er det litt av en forsikring å høre at Menneske-Trygve, altså Vedum, «er klar for en annen oppgave» enn Saue-Trygve. Noe annet ville blitt sett på med skulende øyne, sjøl i Senterpartiet.

Og nye oppgaver snakker Menneske-Trygve villig om i samme innslag. Han forteller at Senterpartiet vil ha både forsvarsminister, utenriksminister, finansminister og fremtredende poster innen velferd om de går i regjering etter valget. Felles for postene er at de alle var bemannet av Ap-statsråder forrige gang de to partiene satt i regjering sammen, da med et betydelig sterkere Arbeiderpartiet.

Maktfordelinga i regjering vil bli avgjort av valgoppslutninga. Lite tyder på at Arbeiderpartiet kan forvente å være like dominerende som de var i 2005 eller 2009. På samme måte forventer Senterpartiet gjennomslag både for politikk og økt antall posisjoner.

Borch klatret neppe høyere på lista over Jonas Gahr Støres drømme-statsråd-lag etter helga. Tilbake til fjøset i Lavangen er hun nemlig langt fra ferdig med saue-metaforene. Borch vil nemlig at Senterparti-velgere med vekttall i Sigmund Freuds psykoanalyse skal få valuta for stemmene sine, når de nå først er blitt med på innsiden av fjøset.

«Jonas prøver å rømme. Han er sjenert. Litt vanskelig å bli kjent med», sier hun om væren Jonas (tror jeg), mens han fåfengt forsøker å hoppe over i båsen til de andre sauene. Men akk, nei. Ikke på Borchs vakt. Innslaget blir ikke bedre av at det er klippet sånn at man av og til blir usikker på hva slags Jonas og Trygve hun egentlig snakker om.

Samarbeidsklimaet mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet har stadig blitt dårligere mens vi raskt nærmer oss stortingsvalget. Partiene har vært lite rause med hverandre, og ingen i Arbeiderpartiet kommer til å glemme at partileder Trygve Slagsvold Vedum aktivt engasjerte seg for å rekruttere en av Aps toppolitikere i Oslo, Jan Bøhler, til Senterpartiet. Det bereder ikke grunnen for et sunt og godt samarbeidsklima mellom de to partiene.

For åtte år siden var venstresidas gjennomgangsmelodi at det var borgerlig kaos, og at velgerne ikke ante hva som var i vente. Verken Senterpartiet eller Arbeiderpartiet gjør en oppriktig innsats for å male noe rosenrødt alternativ til dagens regjering i forkant av dette valget.

Og som om ikke det er nok at politiske motstandere forsøker å fremstille Støre som veik og tåkete, blir Ap/Sp-samarbeidet neppe bedre av at en av Senterpartiets største profiler, Sandra Borch, fremstiller Støre som en skjør evnukk av en sau i hjørnet av hennes eget fjøs, sammenlignet med storværen Trygve.

Man kan jo undres over hva Arbeiderpartiet skal med politiske motstandere, med samarbeidspartnere som Senterpartiet.