Leder:

Skuffende av regjeringa om alkoholsalg og smittevern

Regjeringa burde lyttet til FHIs råd om alkoholsalg og smittvern, mener iTromsø på lederplass.
leder

Forrige uke ble det kjent at Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å utvide åpningstidene på butikker og Vinmonopolet, av hensyn til smittevern. Lengre åpningstider vil føre til at færre mennesker samles samtidig, argumenterer FHI.


FHI foreslår lengre åpningstid for butikker og alkoholsalg før jul

Folkehelseinstituttet anbefaler utvidete åpningstider i matbutikker og for alkoholsalg før jul for å unngå økt smittespredning i forbindelse med julehandelen.


FHI foreslår også utvidet salgstid for alkoholsalg i dagligvarebutikker for å redusere presset på handling i det begrensede tidsrommet.

Ikke bare er dette fornuftig smitteverntiltak med lav kostnad for samfunnet. Forslagene er også i tråd med de ideologiske prinsippene til partiene på høyresiden og i regjeringa – med unntak av KrF.

Til tross for dette har regjeringa overraskende nok sagt nei til forslagene fra FHI.

Det er oppsiktsvekkende at vi har en Høyre-ledet regjering som setter foten ned mot en fornuftig, faglig begrunnet liberalisering. At KrF i denne saken får gjennomslag for at pietistiske holdninger til alkoholkonsum skal trumfe smittevern er lite betryggende.

Selv om mange innbyggere er flinke til å handle inn polvarer utenfor de mest hektiske tidene på Vinmonopolet, er det grunn til å frykte at det vil bli et enda større press når vi nærmer oss julaften og nyttårsaften. Akevitten og sprudlevinen er en del av tradisjonen på disse tidene av året til mange nordmenn, uansett om man liker det eller ikke.

Man kan innvende at økt tilgang på alkohol medfører økt konsum. Men regjeringa kan ikke både pålegge folk å gjøre en ekstraordinær innsats i en nasjonal dugnad for smittevern, og samtidig gjøre det vanskelig for folk å følge de samme rådene. For det er det regjeringa nå gjør ved å fastholde på dagens åpningstider, og å trosse FHIs råd i denne saken.

Her har regjeringa satt sine egne internpolitiske hensyn foran hensynet til smittevern. Det er skuffende.