Formannskapet vedtok tirsdag å bevilge 2,7 millioner kroner til Arctic Race of Norway. Selv om formannskapet vedtok et tilleggsforslag som lyder at dette skal være et «tak» for kommunens kostnader, slår sakspapirene fast at dette er et foreløpig budsjett, hvor blant annet kostnader til smittevern ikke er tatt med. Om kommunen vil klare å holde seg innenfor vedtaket, gjenstår å se.

Vi har overhodet ikke noe imot Arctic Race of Norway. Tvert imot heier vi på det nordnorske sykkelrittet, som under normale forhold er med på å skape både folkefest, idrettsglede, PR-verdi og sikkert enda mer til. Poenget er at det ikke er normale forhold for tiden. Kommunen står overfor alvorlige økonomiske utfordringer, for ikke å snakke om at Tromsø i likhet med resten av verden har en pandemi hengende over seg.

Vi aner ikke hvordan smittesituasjonen er i august når racet er tenkt gjennomført. Vi vet heller ikke om det i det hele tatt vil være lov, eller moralsk forsvarlig, å arrangere Arctic Race. Ønsker vi virkelig å hente inn idrettsutøvere og medfølgende apparat fra hele verden til Tromsø, samtidig som koronaviruset herjer og koster liv verden over? Og hvilken signaleffekt har det å bruke nærmere tre millioner kommunale kroner på et slikt arrangement, samtidig som det må foretas tunge kommunale kutt på andre områder?

Koronapandemien har vært krevende for en mildt sagt vanskeligstilt kommuneøkonomi. Men det var ikke enkelt før heller. Den forrige kommunedirektøren erklærte i sin tid «krise» for Tromsø kommune på grunn av overforbruket i kommunen.

Politikerne leter derfor stadig etter steder å kutte for å få råd til helt opplagte behov, for eksempel innenfor skolenes driftsbudsjett. Det helt sentrale spørsmålet blir nå: Hvis lokalpolitikerne ikke tør å kutte bort et slikt sportsarrangement, som de ikke engang vet om kan gjennomføres og som dessuten kan utgjøre en smittefare, hva i all verden har de mot til å kutte da?

Pål Julius Skogholt (SV) ramset under behandlingen i formannskapet opp en lang rekke grunner til at det var vanskelig, problematisk og nærmest uforsvarlig å gi millionene til Arctic Race. Likevel stemte han for bevillingen. «Av hensyn til næringslivet», var begrunnelsen. Det er hårreisende at SV går med på en slik bevilgning mot bedre vitende.

Formannskapet har nå bundet opp millioner av kroner utenfor budsjettet som nylig ble vedtatt i kommunestyret. Det er en uheldig praksis at såpass store bevilgninger, uten inndekning, gjøres av en håndfull politikere, uten at saken har vært innom kommunestyret. Det er strengt tatt ikke sikkert formannskapet har et slikt mandat, noe som gjør vedtaket desto mer uforståelig.