Resultatet vil etter alt å dømme bli svært vanskelige kjøreforhold, stor skredfare og generelt en krevende situasjon med tanke på fremkommelighet. Selv om vi erfaringsmessig gjerne slipper unna den verste vinden i og rundt Tromsø by, føles det som at all snø på himmelen finner det for godt å legge seg i gatene her.

Til nå i år har både tromsøværinger og brøytesjåfører stort sett sluppet billig unna. Med godt under halvmeteren på målestaven på toppen av Tromsøya må årets vinter betraktes som relativ snøfattig, i hvert fall langt unna det vi har vært vant til. De to siste årene har det på denne tiden ligget mer enn dobbelt så mye snø i Tromsø som det gjør nå. Og målt mot de to virkelig snøvintrene her i byen – i 1997 og 2000 – er jo årets snødybde som ingenting å regne. Disse årene var det på denne tiden av året opp mot 180 centimeter med snø ved den offisielle målestaven.

Dersom varselet om de store mengdene snø gjennom fredagen og videre inn i helgen faktisk viser seg å stemme, vil det bli mer enn nok snø å skulle flytte de neste dagene. Erfaringsmessig betyr store mengder snøfall dessverre også stor fare for at en god del av oss glemmer å ta tilstrekkelig hensyn i vår bestrebelse etter å få ryddet unna all snøen.

Det er grunn til å minne om at brøytebilsjåførene gjerne har jobbet gjennom hele natta når man selv skal av gårde på jobb. Og selv om det kan være utrolig irriterende at ikke brøytebilen har vært og brøytet vekk snøen der man selv bor, er det et stort veinett som skal brøytes. Alt kan naturligvis ikke kan tas samtidig.

Et av problemene brøytemannskapene møter både natt og dag i forbindelse med store snøfall, er biler som står parkert ute i veien – slik at brøytebilene ikke kommer seg forbi med plogen. Manglende brøyting på grunn av ubetenksom parkering kan få alvorlige følger dersom ikke utrykningsbilene slipper forbi. Husk at brannbiler trenger minst tre meter fri bredde. Dersom det står om liv, er det ikke materielle verdier – som private, feilparkerte biler – det viktigste å ta hensyn til.

Også for øvrige utrykningskjøretøy, som ambulansene, er fremkommelighet helt avgjørende. Derfor er det ikke bare direkte usolidarisk å dumpe snøen fra sin egen eiendom ut i veien. Det kan også medføre at man bidrar til at nødlidende ikke får hjelp i tide.

I det hele tatt handler det om å roe ned, utvise tilstrekkelig hensyn og huske på at vi alle her i Tromsø uansett må hanskes med værforholdene som best vi kan. Også kan det være verdt å tenke over at de proffe og arbeidsomme som kjører brøytebilene nettopp er der for oss, og gjør sitt beste for å rydde unna. Så får vi tåle at det blir en skavl eller to ved våre respektive innkjørsler.