Leder:

Er Ernas firetrinns-rakett troverdig?

Var det en realistisk, eller bare håpefull, statsminister vi så i aksjon på forrige ukes pressekonferanse om gjenåpning av Norge?

TEGNING: Odd Klaudiussen 

leder

Troverdigheten i den firetrinnsraketten Erna Solberg fyrte av er det all grunn til å stille kritiske spørsmål til. I realiteten betyr det at de første restriksjoner kan oppheves allerede denne uken, og at man trinn for trinn går mot en full gjenåpning av landet etter pandemien i juli.

En samlet nasjon håper selvsagt at hun har rett. Men faren for at det er en plan for søppelbøtta er overhengende – alt avhenger av smitteutviklingen de nærmeste dagene, kapasiteten i helsetjenesten og tempoet i vaksinasjonen.

Som Solberg selv sa: «Det er mange som synes dette går for sakte». Og dermed fester også inntrykket seg av en statsminister og regjering som la fram en plan for gjenåpning først og fremst for å trøste og tilfredsstille folket i en tøff tid. Tidspunktet, noen dager etter påske, er neppe noen innertier. Om kort tid vil vi vite mye mer både om smittesituasjonen og vaksinasjonen. Sistnevnte får nå betydelig mer fart, også i vår region.

Men la oss håpe Solberg-regjeringen treffer: Det betyr i så fall at de siste restriksjonene som ble innført før påske oppheves, at vi for eksempel kan drikke øl på utestedene, og vi kan ha fem på besøk – og 100 publikummere kan slippes inn der det er fastmonterte stoler. I slutten av mai begynner det virkelig å åpnes opp, med skjenking til midnatt og reiser internt i Norge. Og i juli vil alt være bortimot normalt.

Erna Solberg var forsiktig med å nevne konkrete datoer, og var mer opptatt av å snakke om data enn om dato. Og folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg la for sikkerhets skyld til til at man godt kan sette datoer, men at disse med stor sannsynlighet vil bli brutt.

Og det kan være klokt av vi er innstilt på nettopp det, at datoer og planer – og håp – kan bli brutt, og at vi dermed slipper store nedturer. Vi må være bevisst på at dette fortsatt kan ta tid, og at nye scenarioer kan dukke opp – eksempelvis nye, muterte versjoner som i verste fall de nyutviklede vaksinene ikke biter på.

Erna Solbergs plan for gjenåpning ble etter hennes eget utsagn presentert for å skape forutsigbarhet. Næringslivet og andre aktører ble neppe så særlig klokere, og de føler seg neppe så mye mer forberedt på hva som kommer. Slik sett er planen ikke så veldig mye verdt. Kanskje må den justeres allerede denne uken.