Mandag lanserte TIL «verdens første fotballdrakt med QR-kode». Bak dette litt teknisk knotete begrepet ligger det et ambisiøst alvor, der klubben markerer fortsatt engasjement i sin pågående kampanje mot korrupsjon og brudd på menneskerettigheter i forbindelse med fotball-VM i Qatar om et år. Stuntet og lanseringen er for øvrig i samarbeid med menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International

TIL fikk mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt da de i februar tok til orde for at Norge burde takke nei til å delta i VM-arrangementet, på et tidspunkt der det fortsatt var mulig å kvalifisere seg. I en krass pressemelding, særlig til en fotballklubb å være, var de svært tydelige:

«Vi vil ikke lenger sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn. Det er på tide å sette hardt mot hardt. Fotballen kan ikke styre alle nasjoners politikk og indre anliggende. Men det vi kan gjøre, er å sette tydelige krav til fotballturneringer som vi selv arrangerer. Tromsø IL vil oppfordre Norges Fotballforbund til å gå inn for en boikott av Fotball VM 2022».

Forslaget om boikott, som i sommer endte på bordet i et ekstraordinært forbundsting hos Norges Fotballforbund (NFF), ble til slutt nedstemt. NFF ønsket heller en dialog, og mente det var mer formålstjenlig å påvirke positivt innenfra. En av initiativtakerne for TIL, samfunnskontakt og tidligere lagkaptein, Tom Høgli, endret også standpunkt og ønsket til slutt dialog foran boikott, men at forholdene i landet måtte følges kontinuerlig opp.

Forholdene i Qatar har ikke bedret seg overhodet. For knappe to uker siden kom Amnesty med rapporten «Reality Check 2021: A year to the 2022 World Cup», der menneskerettighetsorganisasjonen slår full alarm og fastslår at den angivelige fremgangen har stagnert det siste året og gammel misbrukspraksis av fremmedarbeidere har dukket opp igjen.

I mellomtiden har også Norge fått Qatars myndigheters lurvete forhold til ytringsfrihet slått fast, da NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert og satt i varetekt i 32 timer, samt at utstyret deres ble beslaglagt, da det ble klart at de hadde en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais.

Dette er Qatars sanne ansikt. Dette shariastyrte, kvinnefiendtlige, homofobe og søkkrike familiedynastiet, der politiske partier er forbudt, er altså landet man har valgt å la arrangere verdens største idrettsarrangement, til tross for at det er hevet over enhver tvil at tildelingen ble gjennomført med korrupte metoder.

Et land på bare 11.600 kvadratkilometer, altså under halvparten så stort som Troms fylke, der kun 300.000 av landets 2,6 millioner innbyggere er lokale, og resten er såkalte gjestearbeidere fra fattige land, der gjentatte avsløringer fra internasjonal presse har avdekket alvorlige brudd på menneskerettigheter over lang tid.

Ikke glem at Sepp Blatter, som var FIFA-sjef da Qatar fikk arrangementet, uttalte at homofile bør holde seg unna seksuell aktivitet i Qatar-VM, sånn for å unngå å provosere unødig. Sepp Blatter har senere blitt utestengt fra alle verv i fotballen på grunn av grove påstander om korrupsjon. Med ham i dragsuget ble også tidligere UEFA-sjef Michel Platini.

Likevel er «the show must go on» det man i praksis har valgt å la veie tyngst både hos FIFA og ved de nasjonale særforbundene. Store TV-kontrakter og enorme pengesummer trumfer både moral og fornuft.

Motstandere av boikott, og de som ønsker at VM i Qatar skal gå av stabelen, ikke minst interne krefter i NFF, gjentar hvor naivt det er å tro at lille Norge skal klare å påvirke nevneverdig. Den samme logikken kan man selvsagt bruke mot TIL. Men TIL har allerede vist at de har klart å rulle i gang en snøball som vokser langt utenfor regionen, og det er da også mulig å spørre tilbake hvor naivt det er å tro at et så gjennomkorrupt regime som Qatar kommer til å endre seg og plutselig bli snille, når det er ingenting som tyder på det. Tvert imot.

TIL har her akslet ledertrøya i Fotball-Norge. Sesongen i år har vært en sportslig berg-og-dal-bane, etter opprykket i fjor, der en sterk høstform har gitt klubben ny kontrakt på øverste nivå. Deres arbeid for å rette fokus mot menneskerettigheter og ytringsfrihet er likevel den største og viktigste seieren.