– Det blir det neste trappetrinnet for oss. Vi har valgt å ansette Alejandro nå for å kunne vokse videre.

Det sier daglig leder i Aurora Spirit, Tor Petter Christensen, til iTromsø.

Det vesle destilleriet som holder til like nord for Lyngseidet på Lyngenhalvøya har de siste fem-seks årene høstet enorm oppmerksomhet for whiskyen de har klart å produsere.

Nå har man altså ansatt en ny «Mester Destiller» som skal lede an når neste skritt i utviklingen skal tas, sier Christensen.

– Vi har kommet dit hen at vi må ha denne typen spisskompetanse internt i destilleriet, det holder ikke lenger å knytte det til oss på avstand. Det går så pass godt for Aurora nå at vi er nødt til å ha spesialkunnskapen «in house», sier han.

Ifølge Christensen er produksjonen på destilleriet nå begynt å få et slikt volum at det ikke lenger holder med dagens bemanning.

Må ha kompetanse for å svare til vekst

– Vekstkurven peker oppover etter at den flatet ut under pandemien. Hadde vi ikke hatt pandemien så ville vi ha vært nødt til å ansette en mesterdestillatør langt tidligere, sier han.

Alejandro Aispuro har bred erfaring av destilleri og brygging – blant annet har han en mastergrad i nettopp dette fra Herriot Watt University i Edinburgh i Skottland.

HØYT UTDANNET: Alejandro Aispuro har en akademisk mastergrad i bryggeri og destillasjon fra Skottland. Foto: Aurora Spirit

– Den offisielle tittelen – som er en beskyttet tittel – er «Master Destiller». Det er en utdanning som vi ikke har i Norge og som er unik, sier Christensen.

Aispuro startet formelt i stillingen den 1. mars, og har allerede flyttet til Lyngen for å delta i arbeidet på destilleriet i Årøybukt.

Deltar i produksjonen allerede

– Det første han har startet med er blending av vår Bivrost-whisky som skal lanseres i mai. Der vil han være sterkt involvert, sier den daglige lederen.

Det er ikke kun whisky-kompetanse som Aispuro har med seg i kofferten. Som meksikaner med utdanning innenfor destilleri og brygging så er det kanskje ikke overraskende at han også har solide kunnskaper innenfor tequila- og mescalproduksjon.

– Kan det være aktuelt å lage Lyngen-tequila?

– Haha, nei. Tequila er et beskyttet produkt som du kun får lov til å lage i Mexico. Men vi kommer til å ta i bruk tequila- og mescalfat til å lagre whisky – vi har allerede skaffet oss slike fat, sier Christensen.