Strømprisen fortsetter å klatre i alle prisområdene her til lands tirsdag.

I det sørlige Norge blir strømprisen 4,59 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet, viser endelige tall fra strømbørsen Nord-Pool. Det er det høyeste siden tidlig i september for disse tre prisområdene.

I Midt-Norge klatret døgnprisen til 4,06 kroner kilowattimen. Det er det høyeste prisen har vært i dette området i år.

I Nord-Norge settes det også ny prisrekord for andre dag på rad. Her klatrer prisen til 3,23 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet.

Strømprisen passerer syv kroner på det dyreste i Sør-Norge, mellom klokken 17–18.

I Midt-Norge og Nord-Norge bikker prisen over fem kroner i flere timer tidlig på ettermiddagen, fra klokken 13–16.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

– Veldig høye priser denne uken

Været spiller en viktig rolle for at strømprisen har kommet opp på de høye nivåene man nå ser over hele landet, ifølge kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.

– Grunnen til at vi forventer høye priser er veldig kaldt vær og betydelig mindre vindkraft enn normalt, sier kraftanalytikeren og forklarer at kaldt vær gjør at forbruket til oppvarming øker kraftig.

Strømprisene her til lands påvirkes samtidig av situasjonen rundt. Det norske kraftmarkedet, og da særlig prisområdene i Sør-Norge, er knyttet sammen med Europa og Sverige gjennom flere utenlandsforbindelser.

Djupskås trekker blant annet frem at det er høye priser i Tyskland, og at kjernekraftproblemene i Sverige spiller inn. Flere kjernekraftverk i Sverige er nedstengt eller har redusert driften på grunn av vedlikehold. Regjeringen i Sverige beskrev før helgen situasjonen som relativt akutt, og ba folk spare på strømmen for å senke risikoen strømmangel.

Prisene i Norge vil holde seg oppe i dagene fremover, tror Djupskås.

– Vi venter veldig høye priser denne uken.

Kraftanalytikeren tror døgnprisene i det sørlige Norge vil ligge i overkant av 4,5 kroner kilowattimen, med høyere priser i enkelttimer. Temperatur og vindkraft blir det viktig også for utviklingen fremover, mener Djupskås.

– Vi tror på lavere priser etter denne uken, med en nedgang neste uke. Grunnen til dette er både mildere vær, betydelig mer vindkraft, økt kjernekraftproduksjon i Sverige og lavere tyske priser.

Går mot strømstøtte i hele landet

Med nettleie og avgifter kommer tirsdagens strømprisen opp i 6,29 kroner kilowattimen i det sørlige Norge, og 5,63 kroner i Midt-Norge tirsdag.

I Nordland, Troms og Finnmark er det momsfritak på strøm, og fritak for elavgift i Finnmark og deler av Troms. Her blir dermed den faktiske strømprisen enten rundt 3,7 eller rundt 3,5 kroner per kilowattime.

Det må samtidig tas høyde for strømstøtten. Den beregnes ut i fra snittprisen for måneden, og dekker 90 prosent av prisen over 70 øre i desember.

I Sør-Norge ligger så langt an til en snittpris på fem kroner kilowattimen i desember, nettleie og avgifter inkludert. Strømstøtten ligger dermed an til å bli 3,21 kroner her.

I Midt-Norge ligger månedsprisen an til å bli 3,99 kroner, inkludert nettleie og avgifter. Det gir strømstøtte på 2,3 kroner kilowattimen.

I Nord-Norge ligger det nå også an til at det blir strømstøtte i desember. Snittprisen for måneden ligger an til å bli 1,33 kroner kilowattimen, som gir strømstøtte på 57 øre når man ser bort fra moms.

Venter ikke rasjonering

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kom mandag med en oppdatering om hvordan de ser på kraftsituasjonen fremover.

Selv med en kald vinter vil det ikke bli kraftrasjonering til våren, ifølge NVEs analyser. Strømprisene ventes likevel å holde seg på et høyt nivå fremover.

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en uttalelse.

Han bemerker at kraftproduksjonen sør i landet var rekordlav gjennom høsten, samtidig som det regnet mer enn vanlig.

– Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor.