Vi bruker mindre penger på jula

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor, ifølge en undersøkelse utført før Sparebank 1.

Julegata Tromsø. Illustrasjonsfoto: Ronald Johansen 

iriks

– Nedgangen overrasker meg og står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandelen i år. Mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsnitt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlignet med 7.685 kroner i fjor. 19 prosent svarer at de tror årets juleforbruk blir påvirket negativt av den økonomiske situasjonen i Norge.

Ifølge Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal er folks tro på norsk økonomi neste år er den laveste som er registrert, samtidig som spareviljen aldri har vært høyere.

– Vi har sett det før og vi ser tegn til det samme nå: Når usikkerheten for fremtiden og den økonomiske utviklingen øker, velger mange å holde noe igjen på forbruket og heller spare mer som buffer mot dårligere tider, sier Gundersen. (©NTB)