Oljestreik rammer Tromsø lufthavn

Det kan bli enkelte forsinkelser i rushtiden om ettermiddagen når fire ansatte i Flytanking AS i Tromsø nå er tatt ut i streik.

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix 

iriks

Det sier driftsjef I Svein-Idar Henriksen ved Tromsø luftfhavn til iTromsø.

- Vi har fått en kapasitetsminking til mellom 30 og 40 prosent på flytankingen, og det vil kunne få enkelte konsekvenser når vi er nødt til å prioritere hvem som skal få fylle drivstoff, sier han.

Det kan i sin tur føre til enkelte forsinkelser i flyvningene fra Tromsø.

Prioriterer livreddende flyvninger

Det er altså kapasiteten på tankanlegget på flyplassen som er redusert som følge av strekien.

Ifølge driftsjefen vil livreddende flyoppdrag og såkalte lange hauls få første-pri.

- Ambulanse og search and rescue vil gå først i køen, og fly som eksempelvis kommer fra Gran Canaria vil også få prioritet ettersom slike fly ikke kan fylle ekstra drivstoff andre steder eller gå tilbake til avgangsflyplass, sier Henriksen.

Flyplassjef Jonny Andersen sier at det trolig er fly som kommer fra noen av kortbaneflyplassene i Nord-Norge som vil rammes mest.

- Fly fra eksempelvis Leknes eller Sørkjosen - der det ikke finnes så god fuelkapasitet - vil kunne få en del problemer, men ellers tror jeg at flyselskapene tar høyde for at vi har manglende kapasitet i Tromsø og fyller på ekstra drivstoff andre steder, sier han til iTromsø.

Opptrapping tirsdag

Det som bekymrer både driftsjefen og flyplassjefen er den varslede opptrappingen. Fra tirsdag i neste uke vil ytterligere ansatte bli tatt ut i streik dersom det ikke blir enighet.

- Da vil det kun være én mann igjen her i Tromsø, og han kan ikke gå døgnet rundt på vakt. Da vil det bli problemer for oss, sier Henriksen.

21 Parat-medlemmer ble lørdag morgen tatt ut i streik etter at det er brudd i meklingen om oljetransportavtalen. Det vil foreløpig få begrensede konsekvenser for flyplassene i Stavanger, Bergen og Tromsø, opplyser Avinor.– Streiken gir redusert kapasitet på utvalgte lufthavner, men vi regner med at flyselskapene vil legge opp sine ruter slik at de tanker flyene sine ved andre lufthavner, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

21 i strekt totalt

Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri klokken 1.40 natt til lørdag. Meklingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land. I første omgang vil selskaper som fyller drivstoff på fly og helikopter, bli rammet.

Parat tar ut 21 medlemmer i Flytanking AS i streik lørdag morgen. Medlemmene jobber i Gardermoen Fuelling Services, Flytanking og Sisternedrift. Norsk Transportarbeiderforbund har tatt ut seks medlemmer i Smart Fuels avdelinger på Skjelnan i Tromsø og Lillesund i Haugesund, og medlemmene i Flytanking i Stavanger og Bergen.

Vil ha frontfagnivå på lønnsøkning

– Vi beklager at Norsk Industri og arbeidsgiverne ikke ville komme oss i møte og løfte minstelønnssatsene tilsvarende det som skjedde i frontfaget, sier forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund. Forhandlingsleder for Parat, Thomas Lilloe, sier de har strukket seg langt for å komme til enighet.

– Fra 29. juni vil konflikten bli trappet opp. Da vil vi også ta ut de ansatte på Værnes og Bodø i streik, sier han. (©NTB)