Finnmark Ap vil ikke lenger slå seg sammen med Troms Ap

Finnmark Ap gjør trolig helomvending og stemmer nei til sammenslåing med partifellene i Troms under årsmøtet i helgen.

Finnmark Ap vil verken slå Troms og Finnmark sammen eller slå seg sammen med sine partifeller i nabofylket. Her er avtroppende leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, under Arbeiderpartiets landsmøte i 2011. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix 

iriks

– Om fylkeslagene slår seg sammen, risikerer vi å miste innvirkning i sentralstyret og i landsstyret, der vi er representert i dag. Vi frykter også at Finnmark kan miste stortingsmandat sammenlignet med i dag, sier Porsanger Aps leder Kjetil Hanssen til NRK.

Han har sendt inn forslag til helgens årsmøte i Finnmark Ap om at de bør stemme nei til en sammenslåing med Troms Ap. Flere Ap-politikere NRK har snakket med, tror forslaget vil få flertall under møtet i Kirkenes.

– Holdningen er veldig samstemt. Folk ønsker ikke at vi skal slå oss sammen med Troms Ap, bekrefter Ingalill Olsen, avtroppende leder i Finnmark Ap.

Det betyr at fylkeslaget har snudd siden i fjor høst. Så sent som i oktober 2017 signaliserte fylkeslaget at det gikk mot en sammenslåing i forbindelse med at de to fylkene slås sammen til én region fra 1. januar 2020.

– Det vil skje allerede sommeren 2018, spådde tidligere fylkesvaraordfører Bente Haug til NRK den gangen. I Høyre har de to fylkeslagene allerede slått seg sammen, og flere andre partier har varslet at de snart skal gjøre det samme.

Leder i Troms Ap, Cecilie Myrseth, sier hun ikke ønsker å kommentere de ulike forslagene som skal opp på årsmøtet til Finnmark Ap.

Tidligere fredag ble det kjent at Finnmark Ap kommer til å si nei til avtalen om å slå sammen Troms og Finnmark under årsmøtet. Et nei fra Finnmark Ap betyr at det også blir tommelen ned når fylkestinget får avtalen til behandling i mars. Det betyr at kommunalminister Monica Mæland (H) vil få avtalen i retur.

(©NTB)