Førerhunder angripes av løse hunder

En av fem førerhundbrukere opplever at hunden deres har blitt angrepet, ifølge en undersøkelse. Blindeforbundet ber hundeeiere ha bedre kontroll.

Har du hund? Da må du ikke la den hilse på en førerhund, for da blir førerhunden forstyrret, sier Blindeforbundet. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix 

Kulturminister Trine Skei Grande markerer førerhundens dag i Frognerparken. Jon Ivar Dypedale med hunden Jupiter, Linus (som Grande er tante til), Trine Skei Grande, Sverre Fuglerød og Anne-Birthe Dahle Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

iriks

140 av 264 førerhundbrukere har svart på en undersøkelse fra Epinion på oppdrag fra Nav. Her opplyser hele 19 prosent at andre har gått til angrep på førerhunden deres det siste året, melder NRK.

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet sier en av fem er veldig høye tall og at dette er alvorlig. Hadde en utvidet tidsrommet, hadde det nok vært enda flere, mener han.

– Halvparten av hundene fungerer ikke like godt etter en slik situasjon, og noen må i tillegg trenes opp på nytt, forteller Fuglerud, som er seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt i organisasjonen.

Lanserte førerhundregler

– Førerhunder har en krevende jobb. Det er viktig at folk forstår hvor lite som skal til for å forstyrre den, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) til NTB.

Hun deltok på markeringen av førerhundens dag i Frognerparken onsdag. I anledning dagen hadde Blindeforbundet lansert nye førerhundvettregler.

Her heter det blant annet at verken hunder eller personer bør hilse på en førerhund som er på jobb, og man skal heller ikke gi førerhunder godbiter.

– Førerhunder skal ikke forstyrres, det er allmenn folkeopplysning. For de fleste av oss angår disse reglene oss mer enn fjellvettreglene, sier Grande.

Ikke la hunder hilse

– Vår sterke oppfordring til hundeeiere er at man må holde kontroll over hunden sin og selvfølgelig hindre at den angriper en førerhund, sier Fuglerud.

Har man hund, må man heller ikke la den hilse på førerhunden.

– Det er også viktig at man ikke lar hunden hilse på en førerhund som går med en sele på. Da er førerhunden i arbeid og da blir den veldig forstyrret av hunder som kommer bort for å hilse.

– Samtidig oppleves det veldig utrygt og skremmende for fører som ikke kan se hunden som kommer, sier Grande.


(©NTB)