661 busspassasjerer fikk svi for å ha droppet belte

661 passasjerer ble ilagt gebyr for manglende beltebruk i buss da Statens vegvesen gjennomførte en landsdekkende kontroll i forrige uke.

Statens vegvesen besluttet å gjennomføre nye beltekontroller etter at færre svarte at de brukte belte i buss. 661 passasjerer ble ilagt en bot under en landsdekkende kontroll i forrige uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

iriks

Totalt ble 18.166 busspassasjerer kontrollert. Av disse satt 1.230 passasjerer usikret, men 569 personer slapp bot på grunn av usikker observasjon. Gebyret for å ikke bruke belte i buss er på 1.500 kroner.

Statens vegvesen besluttet å gjennomføre nye beltekontroller fordi færre svarer at de bruker belte i buss.

69 prosent oppgir at de bruker belte i buss, mot 73 prosent i samme periode i fjor, viser en undersøkelse som Statens vegvesen har utført. Samtidig er beltebruken enda lavere blant passasjerer i alderen 16 til 29 år. Kun halvparten av de yngste velger å bruke bilbelte i buss.

– Å feste beltet er ikke bare en privatsak. Om det skulle skje en ulykke, blir utfallet best mulig om flest mulig holdes på plass i setet ved bruk av beltet, sier avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

(©NTB)