Tidligere KrF-statsråd og fylkesmann Kåre Gjønnes er død

Tidligere KrF-representant, landbruksminister og fylkesmann Kåre Gjønnes er død, 79 år gammel. Han satte dype spor, sier partileder Kjell Ingolf Ropstad.

Kåre Gjønnes under KrFs landsmøte i Trondheim i 2003. Foto: Ned Alley / NTB 

iriks

Ifølge NRK døde Gjønnes mandag etter kort tids sykdom.

Ropstad: Satte dype spor

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skriver på Facebook at han mottok beskjeden om Gjønnes' bortgang med stor sorg og sender sine tanker til de nærmeste.

– Kåre omtalte seg selv som en «enkel mann fra landet», men hans liv og virke var langt fra enkelt. Kåre satt dype spor etter seg gjennom alt han utrettet. Vi i KrF er heldige som fikk nyte godt av Kåres engasjement og kompetanse for landet vårt i mange ulike roller, både som lokalpolitiker, stortingsrepresentant og landbruksminister, skriver partilederen.

– Kåre var familiemannen, bonden og politikeren som satte mennesket i sentrum og hver dag jobbet utrettelig for det han trodde på, fortsetter Ropstad.

Åtte år på Stortinget

Kåre Gjønnes ble født i daværende Orkdal kommune i Sør-Trøndelag 30. januar 1942. Han ble valgt inn på Stortinget for hjemfylket i 1985 og gjenvalgt for en ny periode i 1989.

I 1993 ble han fylkesmann i Sør-Trøndelag, et embete han hadde fram til 2011 – med permisjon for å være landbruksminister mellom 1997 og 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering.

– Det var trist å høre at Kåre Gjønnes hadde gått bort, sier statsforvalter Frank Jenssen i Trøndelag til Adresseavisen.

– Han ble den lengst sittende fylkesmann i Sør-Trøndelag etter krigen og satte sitt tydelige preg på samfunnsutviklingen både lokalt, regionalt nasjonalt gjennom sitt brede samfunnsmessige engasjement, fortsetter Jenssen.

Ledet utvalg om statskirken

Den tidligere statsråden og stortingsrepresentanten ledet Stat-kirke-utvalget – også kalt Gjønnes-utvalget – som ble oppnevnt i 2003. Målet var å gi Stortinget et grunnlag for å avgjøre om statskirkeordningen skulle videreføres, reformeres eller avvikles.

Snaut tre år senere leverte utvalget sin utredning, og et flertall anbefalte at statskirkeordningen skulle oppheves.

I 2009 ble Kåre Gjønnes utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for sitt samfunnsgagnlige virke.

(©NTB)