Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM

Spania og Norge tok seg mandag videre i fotball-VM. Dermed er alle de åtte europeiske lagene som kjemper om tre OL-plasser klare for åttedelsfinale.

Spanske Jennifer Hermoso prøver et skudd i den målløse kampen mot Kina som sendte begge lag videre i VM. Spania er i likhet med Norge en av åtte europeiske åttedelsfinalister som samtidig jager VM-suksess og OL-plass. Foto: Francisco Soto, AP / NTB scanpix 

spo

De tre beste europeiske lagene i VM får være med i Tokyo-lekene neste år, og ganske sikkert må man minst til kvartfinale for å kunne ta seg dit. Selv om det finnes meget sterke lag fra andre kontinenter, og USA er den aller største VM-favoritten, kan det nesten se ut som det norske lagets målsetting om VM-medalje må innfris for å være sikker på OL-tur.

OL-nåløyet er ekstremt trangt. Norge har vært kvalifisert for alle åtte VM-turneringer, men bare for tre av seks OL (1996, 2000, 2008).

Frankrike og Tyskland er allerede gruppevinnere, mens Norge og Spania går videre som toere. Italia, England, Nederland og Sverige har alle sikret nok poeng til at de er garantert avansement før siste runde i gruppespillet.

Totalt er 12 av 16 åttedelsfinalister klare etter mandagens kamper. Ved siden av de åtte europeiske lagene er det USA, Canada, Japan og Kina.

Gruppe C, der Norges motstander i åttedelsfinale vil finnes, er den eneste der bare ett lag er sikret avansement. Tirsdag kveld får de norske vite om de skal forberede seg til kamp mot Australia, Brasil eller Italia.

Om det blir Brasil, vil Norge spille mot lag fra fire ulike kontinenter i sine fire første VM-kamper. Det samme gjelder for så vidt om det skulle bli Australia, men i fotballens verden hører Australia til Asia.

Skottland er Europas niende VM-deltaker og den eneste som foreløpig ikke har tatt seg videre, men skottene er ikke med i kampen om OL-billett. England er utpekt til Storbritannias representant i den kampen.

(©NTB)