WHO: Vaksineringen i fattige land kan starte i februar

WHO har inngått en avtale med Pfizer og Biontech om opp til 40 millioner vaksinedoser gjennom Covax-samarbeidet.

Pfizer/Biontech-vaksinen er foreløpig den eneste som har fått nødgodkjennelse av WHO, her ved direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivfoto: AP / NTB 

uriks

Covax-samarbeidet har signert avtaler om flere hundre millioner vaksinedoser til verdens 92 fattigste land, men ennå har ikke koronavaksineringen begynt.

Avtalen innebærer ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) at vaksineringen av folk i lav- og mellominntektsland kan starte i februar, følge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg er glad for å kunngjøre at Covax har signert en avtale med Pfizer-Biontech om opptil 40 millioner doser av deres covid-19-vaksine, sier direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse fredag.

Pfizer/Biontech-vaksinen er foreløpig den eneste som har fått nødgodkjennelse av WHO. Pfizer-direktør Albert Bourla sier at de 40 millioner dosene skal selges til Covax uten fortjeneste.

Han beskriver fredagens avtale som foreløpig og sier flere vaksinedoser skal selges til Covax i framtida.

Covax opplyser fredag også at 150 millioner doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen forventes å bli tilgjengelig i første kvartal, forutsatt at WHO gir nødgodkjenning.

Covax-samarbeidet skal levere minst 2 milliarder vaksinedoser i løpet av året. Det er kun nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen i de aktuelle landene.

(©NTB)