Ka e greia?:

Slik unngår du høstinfluensaen

Høsten er sesongen hvor influensavirusene virkelig er «på moten», men hvordan kan man unngå denne pesten og plagen?

HYGIENE: Smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk, peker på hygiene og avstand fra syke som de viktigste måtene å unngå virussmitte. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyhet_old

Det eksisterer mange myter om høstinfluensaen. Vår utvalgte ekspert korrigerer sporenstreks en vanlig misforståelse, idet vi stiller spørsmål om høstinfluensaen.

– Akkurat nå er det et rhinovirus som går sin seiersgang i Tromsø. Influensavirusene starter i andre land, og kommer ikke til Norge før nærmere juletider, sier smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk.

Håndhygiene viktig

– Hvordan kan man unngå å bli smittet av rhinoviruset?

– Det er jo selvfølgelig vanskelig, men man må holde minimum en meters avstand til alle som er syke. Å vaske og sprite hendene hyppig når man er i det offentlige rom – som før man tar seg selv i ansiktet, eller spiser – er viktig, sier Myrbakk.

– Hva med oss som har barn i barnehage, er det bare å godta at dette er en årlig «begivenhet»?

– Barnehagebarna er jo spesielt utsatte for smitte for så å ta det med hjem, så det er bare å holde ut til de kommer i skolepliktig alder, hehe.

Nyser ut bakterier

Overlegen forklarer at smitte ikke overføres kun ved direkte kontakt.

– Dråper fra nysing og hosting fra en smittebærer lander som regel rundt oss, og det er kan være bakterier på forskjellige gjenstander som vi legger hendene på.

– Hvorfor er man spesielt utsatt for virusinfeksjoner på høsten?

– Man er mer innendørs, og tettere på hverandre. Forskjellige typer virus trives i forskjellig temperatur og luftfuktighet.

Influensa ulikt forkjølelse

Det finnes ingen medisiner som aktivt forebygger virusinfeksjoner, ifølge Myrbakk.

– Den beste forebyggingen gjør man ved å holde seg i god form. Når man først har blitt smittet, kan man selvsagt dempe symptomene med nesespray, hostesaft og eventuelt febernedsettende medikamenter.

– Er det noen flere influensamyter vi bør ta livet av, mens vi var i gang?

– Når folk snakker om influensa, snakker de egentlig ofte om forkjølelse. Influensa fører ofte ikke med seg like mye snørr og hosting som forkjølelse, men gir høyere feber samt smerter i ledd og muskler. Men dette varierer også fra menneske til menneske.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyhet_old