Ka e greia?:

Slik unngår du høstinfluensaen

Høsten er sesongen hvor influensavirusene virkelig er «på moten», men hvordan kan man unngå denne pesten og plagen?

HYGIENE: Smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk, peker på hygiene og avstand fra syke som de viktigste måtene å unngå virussmitte. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyhet_old

Det eksisterer mange myter om høstinfluensaen. Vår utvalgte ekspert korrigerer sporenstreks en vanlig misforståelse, idet vi stiller spørsmål om høstinfluensaen.

– Akkurat nå er det et rhinovirus som går sin seiersgang i Tromsø. Influensavirusene starter i andre land, og kommer ikke til Norge før nærmere juletider, sier smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk.

Håndhygiene viktig

– Hvordan kan man unngå å bli smittet av rhinoviruset?

– Det er jo selvfølgelig vanskelig, men man må holde minimum en meters avstand til alle som er syke. Å vaske og sprite hendene hyppig når man er i det offentlige rom – som før man tar seg selv i ansiktet, eller spiser – er viktig, sier Myrbakk.

– Hva med oss som har barn i barnehage, er det bare å godta at dette er en årlig «begivenhet»?

– Barnehagebarna er jo spesielt utsatte for smitte for så å ta det med hjem, så det er bare å holde ut til de kommer i skolepliktig alder, hehe.

Nyser ut bakterier

Overlegen forklarer at smitte ikke overføres kun ved direkte kontakt.

– Dråper fra nysing og hosting fra en smittebærer lander som regel rundt oss, og det er kan være bakterier på forskjellige gjenstander som vi legger hendene på.

– Hvorfor er man spesielt utsatt for virusinfeksjoner på høsten?

– Man er mer innendørs, og tettere på hverandre. Forskjellige typer virus trives i forskjellig temperatur og luftfuktighet.

Influensa ulikt forkjølelse

Det finnes ingen medisiner som aktivt forebygger virusinfeksjoner, ifølge Myrbakk.

– Den beste forebyggingen gjør man ved å holde seg i god form. Når man først har blitt smittet, kan man selvsagt dempe symptomene med nesespray, hostesaft og eventuelt febernedsettende medikamenter.

– Er det noen flere influensamyter vi bør ta livet av, mens vi var i gang?

– Når folk snakker om influensa, snakker de egentlig ofte om forkjølelse. Influensa fører ofte ikke med seg like mye snørr og hosting som forkjølelse, men gir høyere feber samt smerter i ledd og muskler. Men dette varierer også fra menneske til menneske.