Uhelbredelig kreft er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon

Årets brystkreftaksjon oppfordrer deg til å bruke tid på dem du er glad i. Enkelte brystkreftrammede blir nemlig aldri friske.

ROSA OKTOBER: Brystkreftforeningen og Kreftforeningen samarbeider om den årlige Rosa sløyfe-aksjonen som i år starter 3. oktober. Temaet i fjor og i år er uhelbredelig brystkreft og inntektene fra salg av Rosa sløyfer går til kreftbehandling. Arkivfoto: Tom Benjaminsen. 

nyheter

Lørdag 3. oktober markeres åpningen av årets Rosa sløyfe-aksjon, som nå markeres for 17. gang i Norge. Årets tema er det samme som i fjor, nemlig å leve med uhelbredelig kreft.

– En fjerdedel av dem som har overlevd brystkreft vil oppleve tilbakefall, og en andel av dem vil aldri bli helt frisk. Metastatisk brystkreft er et kjempeviktig fokusområde. Årets aksjon støtter alle dem som må lære seg å leve med uhelbredelig brystkreft, sier leder Kirsti Baardsen i Brystkreftforeningen Tromsø og omegn, som i dag teller 189 medlemmer.

Tromsø har tradisjonelt bidratt sterkt til Rosa sløyfe-aksjonen. Blant annet var det to Statoil-stasjoner fra Tromsø som havnet på topp fem over flest solgte rosa sløyfer i fjor.

Rosa lunsj

Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner og rammer 3000 kvinner hvert år. Årets tema handler derfor om å hylle livet, og over store deler av landet inviteres det til Rosa Lunsjbord. I år er det Bodø som er vertskap for hovedarrangementet i Nord-Norge, med et langt Rosa Lunsjbord i glasshuset.

Les om Tromsø-firmaet som støtter Rosa sløyfe-aksjonen med armbånd.

– Brystkreft rammer hver tiende kvinne, og bak hver kreftrammet kvinne står det mange pårørende som også blir berørt av sykdommen. Årets aksjon oppfordrer folk til å tilbringe tid med dem man er glad i, sier Baardsen.

Humorforestilling om kreft

I Tromsø blir det som vanlig rosa stand på Strandtorget førstkommende lørdag der man kan få informasjon og veiledning om sykdommen, samt kjøpe Rosa sløyfe-produkter der inntektene går til brystkreftforskning. I tillegg har monologstykket ”Jeg feirer livet” norgespremière i Tromsø samme kveld på Rådstua. Finnmarkingen Linda Persen som står på scenen, fikk brystkreft med spredning til lungene i 2013, og deler åpent fra eget liv om hvordan det er å leve med kreft – med en stor dose galgenhumor.

LESERINNLEGG: Aksjonspengene går til de som allerede har mest!

– Persen skal reise landet rundt i oktober med forestillingen, men besøker Tromsø først. Hun er en morsom dame som bobler over av livsglede, hun må bare oppleves, sier Baardsen.

Synliggjøre sykdommen

Vardesenteret som åpnet på UNN for snart fire år siden er et senter for alle som er rammet av kreft, Mange av dem som er rammet av brystkreft bruker senteret aktivt.

LESERINNLEGG: Livet med kreft

– Vi er et sted hvor man kan møte andre i samme situasjon. Vi vet av erfaring at de som rammes av kreft føler seg veldig alene, til tross for at brystkreft rammer mange kvinner i alle aldre. En årlig aksjon for å gjøre folk oppmerksom på brystkreft er veldig viktig, spesielt for å få flere til å oppdage sykdommen på et tidlig tidspunkt, sier senterkoordinator Hilde Nordhus.