Avtroppende byråd får seks måneders karantene

Avtroppende byutviklingsbyråd Britt Hege Alvarstein er tvunget til å holde seg borte fra sin tidligere jobb i et halvt år.

KARANTENE: Britt Hege Alvarstein får ikke lov til å gå tilbake til sin gamle jobb før i april neste år. 

nyheter

Det er konklusjonen etter at kommuneadvokaten har vurdert hennes habilitet.

Alvarstein var kontorleder for Einar Sørensen Maskinentreprenører før hun ble byråd, og det er denne jobben hun ikke kan returnere til før hun har gått på gress i seks måneder.

Har full forståelse for vedtaket

– Jeg har ingen problemer med å skjønne og akseptere det. Som det er nå så har jeg fingrene langt inne i budsjettene til flere avdelinger i kommunen som jeg kan risikere å komme i direkte kontakt med som kontorleder, sier Alvarstein til iTromsø.

Det finnes per i dag ingen regler for karantene for byråder, toppolitikere eller rådgivere i kommunen som går over i andre stillinger utenfor kommunen.

Det finnes imidlertid reglementer i Oslo og Bergen som kommuneadvokaten har valgt å legge til grunn for Alvarsteins karanteneperiode.

Kunne gitt fordeler

Ifølge kommuneadvokaten er det kun i tilfeller der den avtroppende politikeren går til en virksomhet som har direkte koblinger til deres gamle ansvarsområder som man kan gi karantene.

Og ettersom Alvarstein har hatt ansvar for vann og avløp, byutvikling og bydrift har hun i praksis vært øverst ansvarlig for anbud, tildeling av kontrakter og andre forretningsmessige planer og strategier i kommunen.

– Man ville med rette kunne si at jeg ville hatt konkurransefortrinn overfor andre entreprenører og selskaper og det er noe både jeg og kommunen ønsker å unngå, sier Alvarstein.

Overraskende

Hun stikker imidlertid ikke under stol med at karantenen kom litt overraskende på henne.

– Dette var ingenting vi tenkte på da jeg ble byråd. Men etter seks måneder vil jeg kunne gå tilbake til min gamle jobb for da vil det nye regimet ha gjort så store endringer at min gamle rolle ikke vil ha noen betydning, sier Alvarstein.

Hva hun skal gjøre i et halvt år uten arbeidsplikt med full lønn vet hun ikke. Hun får nemlig beholde sin lønn hele karanteneperioden.

– Kanskje vil jeg dyrke mine interesser lesing og friluftsliv, sier hun.