Her forsvarer HV-soldatene Tromsø

50 bevæpnede soldater inntok i går formiddag Bunker Oil for å forsvare anlegget.

FLERE SOLDATER: Kapteinløytnant Rolf K. Ytterstad opplyser at folk i Tromsø kan forvente seg å se flere HV-soldater i byen. Etter at de har objektsikret et bygg, så vil de patruljerer rundt dette for å sikre omgivelsene. 

nyheter

NANSENS PLASS: Det som en del av en større øvelse som blant annet involverer 500 heimevernsoldater, samt 200 deltakere fra Troms politidistrikt, Sivilforsvaret, Hovedredningssentralen, Kystvakta, Tromsø, Sørreisa og Lenvik kommuner, Norges brannskole, Fylkesmannen og Redningsselskapet.

SE VIDEO: HV inntar byen

Dramatikk

Da iTromsø ankom stedet klokken 09.30 i går, hadde Heimevernet akkurat inntatt kontrollen over Bunker Oil. Bevæpnet og uniformert personell bevoktet porten. På sjøen er det to fartøyer som passer på sjøveien inn til anlegget. En pulje med soldater har tatt seg inn i anlegget for å sikre at bygget er tomt for potensielle fiender.

LES OGSÅ: Reddet sjark med motorstopp

Trussel

De har mottatt en fiktiv trussel mot anlegget og politiet har allerede sikret området. Nå er det Heimevernets oppgave å sikre anlegget mot inntrengere.

– Kort fortalt så er dette en tradisjonell heimevernøvelse. I denne øvelsen har vi ikke noen spesifikk trussel, men det kan for eksempel være at noen vil angripe anlegget her, forklarer kapteinløytnant Rolf. K. Ytterstad i Heimevernet.

LES OGSÅ: Tirsdag skal Nansen plass forsvares av Heimevernet

Soldater i sentrum

I første omgang var det altså en fiktiv trussel mot Bunker Oil der de måtte objektsikre anlegget. Det vil også være andre anlegg som vil få lignende «trusler» utover uka, men han kan ikke røpe hvor dette skal være.

– Folk vil nok legge merke til økt trafikk av soldater i området. De kommer til å gå seg noen turer i byen, sier Ytterstad.

Han understreker at det i øvelsen fortsatt er fred i landet, men at det er en krise på gang.

– Lenge siden

Anders Haga (32) er bosatt i Tromsø og fungerer som lagleder i øvelsen på Nansens plass. Han forklarer at det ikke er ofte han har vært med på en like stor øvelse som dette.

– Det er lenge siden vi har trent i en så stor by. Vi har savnet Tromsø og nå ser vi fram til å utføre øvelsen, sier Haga.